Belföld

Rétvári: Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány

Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány, amikor a járvány legelején meghozta a szükséges intézkedéseket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Vácon.

Rétvári: Jókor tette rugalmasabbá a szakképzést a kormány
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Vác és térsége KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond a Szakképzésért-díjak és a miniszteri elismerő oklevelek ünnepélyes átadásán
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Szakképzésért díjak és miniszteri elismerő oklevelek átadásán vett részt a Piarista Kilátó Központban.

A kormány a járvány miatt megváltozott gazdasági helyzetre válaszul rugalmasabbá tette a szakképzés rendszerét, átalakította a fenntartói struktúrát, bért emelt, és ezáltal vonzóbbá tette a szakképzést az oktatók és a diákok számára - közölte.

Ebben az új gazdasági helyzetben a cégek számára fontosabbá vált az önellátás, mint a szerepek világgazdasági elosztása, így nőtt az igény a rugalmas szakképzésre - mondta Rétvári Bence.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta: az, hogy a szakképzés egy új, alakuló minisztérium egyik komoly portfóliója lett a kezdetektől, önmagában üzenetértékű.

Hozzátette, hogy a szakképzés területén bekövetkezett változások nemcsak törvényi jellegűek voltak, hanem olyan feltételeket is biztosítottak, amelyek korábban nem voltak meg, például a béremelések lehetőségeit.

Pölöskei Gáborné az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a szakképzés átalakítását az „idő szava hívta elő”.

Kiemelte, az új kihívásoknak csak egy rugalmas rendszer tud megfelelni, ezért próbálták meg a minisztériumban a szakképzés 4.0-ban összefoglalni azokat az elvárásokat, amelyeket a környezet előírt. Ez a stratégia volt az alapja a jogszabályi változások elindulásának - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

„Kijelenthetjük, ma Magyarország oktatási rendszere három lábból áll: a felsőoktatásból, a szakképzésből és a köznevelésből” - fogalmazott, hozzátette, ez ad lehetőséget arra, hogy a továbbiakban új utakat kereshessenek.

Az összevont 2020-2021-es ünnepségen 29-en részesültek Szakképzésért díjban és 65-en miniszteri elismerő oklevelet kaptak.

Kapcsolódó írásaink