Belföld

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások, igényelhetők a diákhitelek

Varga Judit: Bizonyítottuk, hogy a modellváltás a hallgatók és az egyetemek számára egyaránt előnyös

Idén 20 éves az első Orbán-kormány által 2001-ben létrehozott Diákhitel Központ Zrt., amely már 500 ezer fiatalnak nyújtott 500 milliárd forint értékben valamilyen diákhitelt.

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások, igényelhetők a diákhitelek
Varga Judit: A befektetett munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a tavalyi évhez képest 11 százalékkal több tanulót tudtunk idén felvenni
Fotó: Facebook

Elkezdődtek az egyetemi beiratkozások és igényelhetők a diákhitelek - mondta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója hétfőn.

Magyar Péter közlése szerint egyre többen igénylik a szabadfelhasználású Diákhitel 1-et és a kötött felhasználású Diákhitel 2-t, mivel egyre több fiatal ismeri fel, hogy ezek inkább támogatások, mintsem hitelek.

A vezérigazgató emlékeztetett: május 31-étől a kormány bevezette a szak- és felnőttképzési hiteleket is, ezzel a 18 és 55 év közöttiek mindenfajta továbbtanulását támogatva.

A kormány célja, hogy a szak- és felnőttképzésben tanulók nagyon hasonló feltételekkel juthassanak hitelhez, mint a felsőoktatásban tanulók. A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású, havi összege 150 ezer forintig terjedhet, míg a Képzési Hitel 2 kamatmentesen igényelhető, utóbbinál azonban fontos, hogy legfeljebb 500 ezer forintot lehet igénybe venni.

Hangsúlyozta: Idén 20 éves az első Orbán-kormány által 2001-ben létrehozott Diákhitel Központ Zrt., amely már 500 ezer fiatalnak nyújtott 500 milliárd forint értékben valamilyen diákhitelt.

Minden második diákhiteles hallgató mondta azt, hogy a hitel nélkül nem tudta volna megszerezni a diplomát, vagyis 250 ezer olyan diplomás van Magyarországon, aki részben a diákhitelprogramnak köszönheti a diplomáját.

A diákhitelezési rendszer egyedülálló modell Európában, alig terheli meg az állami költségvetést, mégis nagyon sok fiatalnak segít - közölte Magyar Péter.

Varga Judit igazságügyi miniszter a frissen felvett hallgatókat a mai nap folyamán köszönti majd a Miskolci Egyetem gólyatáborában, mellyel kapcsolatban közösségi oldalán tett közzé bejegyzést:

„Hamarosan kezdődik a tanév, folytatjuk a munkát a Miskolci Egyetemen.

Az elmúlt időszakban bebizonyítottuk, hogy az egyetemi modellváltás olyan megújulást hoz, amely a hallgatók előtt álló lehetőségek bővülését és az intézmény versenyképességének növelését egyaránt szolgálja.

Nyáron sem voltunk tétlenek. Szindikátusi szerződést írtunk alá az ÓAM Ózdi Acélművek Kft-vel, ezzel szorosabbra fűzve az ország első számú nehézipari egyeteme és a kiváló gyakorlati képzést nyújtó vállalatok közti partnerséget.

Letettük az új Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár alapkövét. A közel 10 milliárd forintos beruházással egy európai szintű tudásközpont kerül kialakításra.

A hazánkba akkreditált nagykövetek számára is bemutattuk a Miskolci Egyetem eddig elért eredményeit, valamint jövőbeni fejlesztéseit.

A befektetett munka meghozta a gyümölcsét, hiszen a tavalyi évhez képest 11 százalékkal több tanulót tudtunk idén felvenni. A frissen felvett hallgatókat a mai nap folyamán köszöntöm majd a Miskolci Egyetem gólyatáborában.

Hiszem, hogy az előttünk álló tanév is legalább ugyanennyi sikert tartogat mind a hallgatók, mind az oktatók számára!

Jó szerencsét, Miskolc!” - olvasható a posztban.

Kapcsolódó írásaink