Belföld

Roma értelmiségi műhelyt hozott létre a CÖF

Megalakult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) Roma Értelmiségi Műhely - jelentette be a CÖF országos koordinátora kedden Budapesten.

Heizler Norbert a sajtótájékoztatón azt mondta: a műhelyt azért hozták létre, hogy a CÖF szerves részévé tegyék a roma értelmiséget és mindazokat, akik szeretnének tenni a romákért, a roma és a nem roma lakosság békés együttéléséért, az elesettek segítéséért.

Meggyőződésük, hogy akkor tudják megőrizni a több mint ezeréves magyar államiságot és a keresztény kultúrát, ha a cigányság és a magyar lakosság összefog és kéz a kézben őrzi hagyományait, identitását és történelmét - tette hozzá a koordinátor.

Farkas Félix roma nemzetiségi szószóló hangsúlyozta, hogy a műhely megalakulásával a magyarországi cigányság régi álma vált valóra.

A műhelyen belül, a média, az oktatás, az egészségügy, a szociológia világából érkező roma értelmiségiek szakbizottságokat hoznak létre, és az ott kidolgozott javaslatokat el akarják juttatni a kormányzatnak - közölte.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úgy vélekedett: az elmúlt évtized bizonyította, hogy a romák felzárkóztatása a minél szélesebb körű társadalmi összefogás útján érhető el, ezért üdvözli a műhely megalakulását. Annál inkább, mert a romaügy szakpolitikákat átívelő kérdés, így a műhely olyan érték, amelyre építeni lehet a jövő romaügyi stratégiai gondolkodását - tette hozzá.

Felidézte: a roma értelmiég sokszor kapja azt a kritikát, hogy nem vesz részt aktívan a közügyek alakításában. Erre cáfol rá a most létrejött szervezet is, amiért köszönet jár - fejtette ki.

A roma értelmiség és középosztály bővítése a kulcsa a jobb élet alapját jelentő társadalmi mobilitásnak - jelentette ki Sztojka Attila.

Kapcsolódó írásaink