Belföld

Folyamatosan emelkedik a családalapítási kedv itthon

Novák Katalin: Nőtt az emberek családba vetett hite, a házasságkötések száma csaknem kétszeresére emelkedett 2010 óta, miközben 37 százalékkal kevesebben váltak el

Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra, a GDP mintegy öt százalékát, miközben a magyar családpolitika iránti nemzetközi érdeklődés is folyamatosan nő.

Folyamatosan emelkedik a családalapítási kedv itthon
A családtámogatások hatására egyre többen vállalnak gyereket
Fotó: MH

A családtámogatások kibővítésével párhuzamosan nő a családalapítási kedv és nő a házasságkötések száma – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szombaton. Novák Katalin a közleményben felidézte: a nemzeti kormány tíz éve a családok támogatását tekinti egyik legfőbb céljának, mert a családokat a nemzet alapkövének tekintik.

A családtámogatások folyamatosan bővülnek, egyre több pénz marad a családoknál, biztosabb a megélhetés, kevesebb az akadály az otthonteremtés és a gyermekvállalás előtt, az Európai Unióban 2010-hez képest Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv is – jegyezte meg.

A magyar családpolitika iránti nemzetközi érdeklődés is folyamatosan nő, bár a pandémia mindenki életét megnehezítette, a családalapításhoz, gyermekneveléshez adott kormányzati segítségbe vetett bizalom nem rendült meg. Ennek elsősorban az az oka, hogy – szemben a baloldallal – a polgári kormány egy családtámogatást sem szüntetett meg, kiszámíthatóságra és tervezhetőségre törekszik – indokolta.

Hozzátette: Európában a magyar kormány fordítja a legtöbbet a családokra, a GDP csaknem öt százalékát. Bizakodásra ad okot, hogy Magyarországon 1986 óta nem házasodtak annyian össze, mint most, a házasságok ráadásul stabilabbnak is mutatkoznak, a válások száma 1962 óta nem volt ilyen alacsony – írta.

Nőtt az emberek családba vetett hite: a házasságkötések száma csaknem kétszeresére növekedett 2010 óta, miközben 37 százalékkal kevesebben váltak el, a gyermekvállalási kedv közel 24 százalékkal nőtt – folytatta a miniszter.

A KSH legfrissebb adataira hivatkozva Novák Katalin azt írta: az év első hat hónapjában 31 765 pár kötött házasságot, ez a szám 18,6 százalékkal, 4991-gyel több az egy évvel korábbinál, és 31,9 százalékkal több, mint 2019 első hat hónapjában, amikor 24 088 pár kötött házasságot, amiben szerepe lehet annak is, hogy Magyarországon az európai országokhoz képest korábban volt elérhető a védőoltás, hamarabb lehetett megszüntetni a védelmi intézkedések jelentős részét, így az esküvők megszervezése is könnyebb volt.

A kormány a gazdasági növekedés eredményeit továbbra is a családokra kívánja visszafordítani – hangsúlyozta. Hozzátette: a kormány terve az, hogy ha sikerül a gazdasági növekedést 5,5 százalék fölé emelni, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszafizetik az idén befizetett adójukat az átlagbér szintjéig.

Minden gyermek érték

Az egyszülős családokat is segíti a világ legkomplexebb támogatási rendszere

Nekünk minden gyermek ugyanolyan értékes, ezért is hoztuk létre Európa és talán a világ egyik legkomplexebb családtámogatási rendszerét, amelyben az egyszülős családok épp úgy megtalálhatják a számukra leginkább megfelelő támogatást, mint az egy- és kétgyermekes-, vagy a nagycsaládok – hangsúlyozta Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár Hohn Krisztina LMP-s képviselőnek az egyszülős családok helyzetét firtató írásbeli kérdésére adott válaszában.

Az államtitkár felsorolt számos, az egyszülős családokat segítő intézkedést, például az Egyszülős Központ létrehozását, a számukra magasabb összegű családi pótlékot, vagy, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezménynél esetükben magasabb a jövedelemplafon, mint a kétszülősöknél, és kitért arra is, hogy 2017-től a bölcsődei felvételnél az egyedülálló, dolgozó szülők gyermekeit előnyben kell részesíteni. Rámutatott továbbá, hogy az összes családtámogatás segíti az egyszülősöket is, igénybe vehetik a Családvédelmi Akcióterv és az otthonteremtési program minden elemét. Jövő év január elsejétől az árvaellátás minimum összege duplájára nő, ezzel több mint negyvenezer gyermek havi támogatása emelkedik – tette hozzá Ekler.

Emlékeztetett: szintén 2022. január elsején lép hatályba az a törvénymódosítás, amely hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a tartásdíj megállapításával és behajtásával összefüggő eljárásokat, illetve kedvezőbbé a tartásdíj megelőlegezésével kapcsolatos szabályozást, kiszélesítve az igénybevételére jogosultak körét. Megszűnik a jelenlegi jövedelemkorlát, a megelőlegezett tartásdíj felső határa pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének feléről a kötelező legkisebb munkabér harminc százalékára emelkedik, továbbá a jelenlegi hat hónap helyett három hónap behajthatatlanság lesz a feltétele a megelőlegezésnek – ez az intézkedés több mint kilencvenezer gyermeket segíthet.
(KCs)

Kapcsolódó írásaink