Belföld

A Jobbik politikusa Niedermüllerrel együtt vonult a Pride-on

A története során korábban többször is erősen homofób hangot megütő Jobbik szombaton ismét bemutatta, hogy a hatalomért bármikor képes összeborulni a baloldallal. Jakab Péter identitását vesztett pártja képviseltette magát az LMBTQ-lobbi éves rendezvényén, a Budapest Pride-on, ahol Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári polgármester-jelöltje többek között a Gyurcsány-párt egyik arcának számító Niedermüller Péterrel vonult együtt.

A Jobbik politikusa Niedermüllerrel együtt vonult a Pride-on
Bereczki Miklós (jobbra) révén a Jobbik képviseltette magát a Pride-on
Fotó: Facebook/Bereczki Miklós

Bereczki Miklósra, Niedermüller Péterrel, Erzsébetváros DK-s polgármesterével, Soproni Tamással, Terézváros momentumos vezetőjével és Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettessel egy „Budapest mindenkié” feliratú molinót tartva vonult, ami arra utal, hogy s Jobbik hivatalosan is képviseltette magát a Pride-on - írta az Origo.

Bereczki a Facebookon is posztolt az eseményről, bejegyzésében kiemelte, hogy először jelent meg a felvonuláson, és remekül érezte magát: „Az pedig megtiszteltetés volt, hogy egy nagyon fontos üzenetet tarthattam magam előtt neves politikustársaimmal” - tette hozzá. A jobbikos politikus „külön érdekességnek” és „tanulságnak” nevezte, hogy ez 15 éve még nem történhetett volna meg vele, azonban szembe mert nézni az előítéleteivel és „a betanult reflexeivel”.

A jobbikos posztja alá számos felháborodott hangú hozzászólás érkezett, a legtöbben a Jobbik árulására hívták fel a figyelmet. „Miklós! Micsoda aljas átverése azon becsületes, a hagyományos családokban volt jobbikosoknak (így ebben én is benne vagyok, hiszen az időközi önkormányzati választáson Újpestről mentem segíteni neked) Mindezt azért, hogy hazaáruló új gazdáidnál jobban feküdj, így beelőzted azon jobbikosokat, akik ( még!!) erre azért nem voltak hajlandók! Ezt nem felejtjük! Tiéd a legocsmányabb jobbikos titulus!” - írta egyikük.

Egy volt Jobbik IT-s sem kímélte Bereczkit, és úgy fogalmazott, „Jobbik... Ehhez nem lehet sokat hozzáfűzni. Őszintén szégyellem, hogy valaha is az Ifjúsági Tagozat tagja voltam.”

Egy hölgynek hatalmas csalódást okozott a jobbikos részvétel, amit sosem fog elfelejteni. De volt olyan is, aki szerint Bereczki ezzel nemcsak pártját, hanem Soroksárt is lejáratta. Többen azt kérdezték a jobbikos politikustól, hogyan tud így tükörbe nézni.

Az Origo cikke végén emlékeztetett, hogy a Jobbik korábban „markánsan” ellenezte a Pride-ot, és ellenállt az LMBTQ-lobbinak. Sneider Tamás, volt elnök például nem is olyan régen még azt vallotta, hogy „a rendezvényen tapasztalható, túlfűtött szexualitásról árulkodó megnyilvánulások nem az utcára valók.”

Kapcsolódó írásaink