Belföld

Jogtipró baloldal

Karácsony zászlaja alatt egyesülhet az MSZP, az LMP és a Párbeszéd

Kiszámíthatatlanná tenné a jogalkalmazást, felborítaná a jogrendet, és utcai tüntetésekhez, erőszakos összecsapásokhoz vezetne a baloldalhoz köthető jogászok elképzelése az Alaptörvény kétharmad nélküli átírásáról Hack Péter szerint.

Jogtipró baloldal
Hack Péter: Polgárháborús körülmények alakulnának ki, ha a baloldal egy esetleges választási győzelem után felfüggesztené a jogállamot
Fotó: ELTE AJK

Hack Péter jogtudós szerint alkotmányos válsághelyzet és polgárháborús körülmények alakulnának ki, ha az ellenzék egy esetleges választási győzelem után felfüggesztené a jogállamot, és átírná az Alaptörvényt. A volt SZDSZ-es politikus tegnap a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ezt arra reagálva mondta, hogy baloldalhoz köthető jogászok arról értekeznek, ha 2022-ben szűk többséget szerezne az ellenzék, kis időre felfüggesztenék a jogállamot, és átírnák az Alaptörvényt.

Hack Péter rámutatott: a javaslat olyan téves állításokból indul ki, hogy a hatályos alaptörvény nem legitim, és hazánkban diktatúra van. A javaslat komoly veszélyeket jelent, mert a rendvédelmi szervek, közigazgatásban tevékenykedők, ügyészek, bírák olyan helyzetbe kerülnének, amely során jogelméleti vitákat kellene eldönteniük – magyarázta, hozzátéve: egyesek az írott jognak megfelelően, mások az új parlamenti többség által elfogadott törvények alapján járnának el.

Ez kiszámíthatatlanná tenné a jog-alkalmazást, felborítaná a jogrendet, és utcai tüntetésekhez, erőszakos összecsapásokhoz vezetne. Beszélt arról is, hogy Brüsszelnek jogi értelemben nem lenne beleszólása, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem tartja kizártnak, hogy az európai bürokraták együttműködnének a magyar baloldallal.

Eközben a Válasz Online arról írt, Karácsony zászlaja alatt egyesülne az MSZP, az LMP és a Párbeszéd, ehhez azonban a Jakab Péter vezette Jobbiknak és Gyurcsány Ferenc tömbjének is lesz „néhány szava”. A cikk szerint az előválasztás körüli nyilvános viták olyan mélyben zajló, nagy folyamatokra mutatnak rá, amelyek célja az ellenzéken belüli hatalmi központok kirajzolása, ebben pedig három tényező játszik kulcsszerepet: Karácsony Gergely mozgalma, a Jobbik és a DK, és mindhárom erő az ellenzéken belüli vezető szerepet szeretné megszerezni.

Ha 2022-ben valamilyen csoda folytán győz az ellenzék, biztosan nem hatpárti koalíció fog alakulni, Karácsony 99 mozgalma ugyanis részint arra szolgál, hogy testet adjon az MSZP, az LMP és a Párbeszéd gyors egybeolvadásának – véli a lap. Kitértek arra is, hogy Jakab Péter és a Jobbik a maga kulcsszerepében bízik, és ennek érdekében „lopakodó integrációt” folytat, a párt a 106 egyéni körzetből csak hatban indul majd önállóan az előválasztáson. Ugyanakkor a DK-nak egyelőre 33 önálló jelöltje van, a Momentumnak pedig 26.

Kiderült egyébként, hogy Czeglédy Csabát, a baloldal hatmilliárdos adócsalással és egyéb bűncselekményekkel vádolt ügyvédjét már csupán Gyurcsányék támogatják: az MSZP–Párbeszéd bejelentette, Szombathelyen nem Czeglédy, hanem Ungár Péter mögé állnak be, akárcsak a Jobbik és természetesen az LMP.

Kapcsolódó írásaink