Belföld

Több gazdasági kérdés is helyet kapott a nemzeti konzultációban

A most induló konzultációban több gazdasági témájú kérdés is helyet kapott, a gazdaság megerősítése ugyanis a koronavírus-járvány utáni időszakban is alapvető cél - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban.

Több gazdasági kérdés is helyet kapott a nemzeti konzultációban
Több gazdasági témában is kérdezi az emberek véleményét a kormány az új nemzeti konzultáció keretében
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Dömötör Csaba hangsúlyozta: várják a véleményeket a családi adóvisszatérítéssel kapcsolatban. Ennek lényege, hogy amennyiben idén Magyarország eléri az 5,5 százalékos gazdasági növekedést, akkor a gyermeket nevelő családok visszakaphatják a 2021-ben befizetett jövedelemadójukat az átlagbér adószintjéig. Egy kérdés a munkát terhelő adókra vonatkozik, amelyek jelentősen csökkentek az elmúlt években - emelte ki.

Egy másik kérdés arról szól, hogy kapjanak-e alkotmányos védelmet a családtámogatások és a nyugdíjak. Arra is kíváncsi a kormány, hogy a magyarok támogatják-e a hitelmoratórium további meghosszabbítását.

Objektum doboz

A minimálbérrel kapcsolatban is várják a válaszokat: a magyarok támogatják-e, hogy annak összege 200 ezer forintra emelkedjen. Ez a lépés azt szolgálná, hogy a gazdasági növekedésből ne csak a vállalatok részesüljenek, hanem a családok is.

A fenti intézkedések több millió magyar ember életét érintik, ezért is biztatnak mindenkit arra, hogy mondja el a véleményét - mondta az államtitkár.

Hollik: Az országot újraindítani és megerősíteni csak az emberekkel együtt lehetséges

Hollik István szintén videónyilatkozatot adott ki a konzultáció kapcsán. A Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: az országot újraindítani és megerősíteni csak az emberekkel együtt lehetséges, ezért a gazdaságot érintő fontos kérdések is a nemzeti konzultáció részei lesznek.

A politikus célként jelölte meg, hogy a koronavírus-járvány után a magyar gazdaság erős, versenyképes és válságálló is legyen. Hozzátette: a kormány ezt úgy akarja elérni, hogy tovább csökkenti az adókat, 200 ezer forintra emeli a minimálbért és a gazdaság jó teljesítménye esetén a családoknak visszaadja az idén befizetett személyi jövedelemadót.

Hollik István szerint vannak azonban, akik mást gondolnak a gazdaságpolitikáról. Úgy fogalmazott: „a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal programjából tudjuk, hogy ők adót emelnének, mind az emberek, mind a vállalkozások számára, eltörölnék az otthonteremtési támogatásokat, azaz visszahoznák a megszorításon alapuló politikájukat”. „Ezt már jól ismerjük a 2010 előtti időkből” - tette hozzá.

Kijelentette: ezért ezek a fontos, gazdaságot érintő kérdések is a nemzeti konzultáció részei lesznek. A politikus egyúttal mindenkit arra biztatott, hogy mondja el a véleményét. „Hozzunk létre egyetértést az adócsökkentésben és a családok támogatásában!” - zárta szavait.

Kapcsolódó írásaink

Tizennégy kérdés lesz a nemzeti konzultációban

ĀA kérdések többsége a gazdasági témákkal foglalkozik, többek között minimálbérről, a családi adóvisszatérítésről és a hitelmoratóriumról is kikéri a kormány az emberek véleményét +VIDEÓ