Belföld

Kocsis Máté: Gyurcsány potenciális veszélyt jelent

A járvány, a népvándorlás és a gazdasági kihívások mellett Magyarországon az is veszély, ha a múlt tér vissza - tolmácsolta a Fidesz-frakció álláspontját Kocsis Máté csütörtökön Debrecenben, sajtótájékoztatón.

Kocsis Máté: Gyurcsány potenciális veszélyt jelent
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett üléséről tartott debreceni sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A frakcióvezető azt mondta, „Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba”.

Hozzátette: a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot Gyurcsány vezeti, a többiek, köztük „a főpolgármester, aki minden küszöbben orra bukik”, csak epizódszereplők. Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy „(...) a véres, erőszakos, megszorító politika visszatér-e” - fogamazott Kocsis Máté.

A hitelmoratórium fenntartását kérik

A politikus azt mondta, a rászorulók esetében semmiképpen nem kellene feloldani a moratóriumot, de ez olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is.

Kocsis Máté jelezte: szerda este meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről. Novák Katalin miniszter a társadalmi élet, Szijjártó Péter miniszter a gazdaság újranyitásának kérdéseit elemezte.

Utóbbi kapcsán Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a kereszténydemokraták képviselőcsoportjának vezetője azt mondta, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni. Hozzátették: a kormány eredményesen és hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, ami hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon az uniós országokhoz képest másfél hónappal korábban kezdődhetett a nyitás, ami egyszázalékos többletet jelent a növekedésben.

Kocsis Máté szerint a jelentős gazdasági növekedés esetén csökkenteni lehet a munkát terhelő adókat ami bérnövekedéshez vezet, 200 ezer forint lehet a minimálbér és 260 ezer a diplomás minimálbér, nyugdíjprémiumot fizetnek, februárban folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését, a családi adójóváírás keretében visszaadják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, eltörlik a fiatalok adóját és hat havi fegyverpénzt fizetnek ki a rendészeti dolgozóknak.

Szó volt a frakcióülésen arról is, hogy az újranyitás során „egyetértési pontokat kell találni magunkkal”, erről, a járvány utáni életről szól majd a nemzeti konzultáció - hangsúlyozta. Hozzátette: nehéz időszak, sokkal veszélyesebb világ jön, a járványok és a népvándorlások kora következik, egyre élesebb verseny lesz a beruházásokért, a munkahelyekért.

A magyarokat minden létező gazdasági eszközzel meg kell erősíteni: ha erős az ország, erősödik az emberek pénzügyi helyzete, ellenállóbbak tudnak lenni a kihívásokkal szemben - fűzte hozzá. Ugyanakkor a járvány, a népvándorlás és a gazdasági kihívások mellett Magyarországon az is veszély, ha a múlt tér vissza - tolmácsolta a Fidesz-frakció álláspontját Kocsis Máté.

A frakcióvezető azt mondta, „Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba”. Hozzátette: a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot Gyurcsány vezeti, a többiek, köztük „a főpolgármester, aki minden küszöbben orra bukik”, csak epizódszereplők. Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy „(...) a véres, erőszakos, megszorító politika visszatér-e” - fogalmazott Kocsis Máté.

Simicskó István a sajtótájékoztatón jelezte: tizenhéttagú frakciójuk szerda délután külön ülésezett Debrecenben, majd a frakciószövetség együtt hallgatta meg a miniszterelnök és a koránytagok tájékoztatóit. A KDNP frakció tagjainak is az az álláspontja, hogy a kormány eredményesen, hitelesen szervezte meg a járvány elleni védekezést, szerintük az újranyitás kulcskérdés, és nagyon fontos, hogy a nemzeti konzultáció keretében kikérjék az emberek véleményét.

A politikus eredményesnek nevezte a most lezárult parlamenti ciklust: 102 törvényt fogadta el, a KDNP-s képviselők 388 alkalommal szólaltak fel a parlamentben.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett üléséről tartott debreceni sajtótájékoztatón
Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett üléséről tartott debreceni sajtótájékoztatón
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A jövő évi költségvetés tükrében példaértékűnek nevezte a családok támogatását, amiről szerinte szintén meg kell kérdezni az embereket a konzultáción.

Simicskó István szerint Magyarország óriási sikere, hogy megrendezheti a világ egyik legnagyobb seregszemléjét, az eucharisztikus kongresszust, „a kereszténység megerősítése óriási üzenet” - mondta. „Meglepő, hogy egy pedofil-ellenes törvényt brutális támadás ér” - jelentette ki kérdésre válaszolva Kocsis Máté megjegyezve, hogy a frakcióülésen erről nem volt szó, miután a törvényt már elfogadták. A gyermekek védelme közös európai érték, a törvény pedig a pedofília elleni szigorú fellépésről, a gyermekek védelméről szól - mondta. Hozzátette: a szülők dolga a nevelés, az államé, hogy megvédje a gyerekeket és büntesse a pedofilokat.

Újabb kérdésre válaszolva élesen bírálta Gyurcsány Ferencet, akit „gazdasági és társadalmi értelemben” is bűnözőnek nevezett, aki „retorikájával polgárháború irányába tereli” a magyar viszonyokat, és - mint hozzátette - „sokaknak lenne igénye egy Gyurcsány Ferencet megfékező operatív törzs létrehozására”.

Vadai Ágnes DK-s képviselőnek a javaslatát, hogy pedofil bűncselekmények esetén a gyónási titok feloldható legyen, „nettó egyházellenes provokációnak” nevezte a Fidesz frakcióvezetője ugyancsak kérdésre válaszolva. Szerinte a történelemben ilyet „csak Hitler és Vadai kezdeményezett”. Simicskó István ugyancsak egyházellenes támadásról beszélt, amire még a legvadabb kommunista diktatúrák sem törekedtek.

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté röviden kitért a Fudan egyetem ügyére megerősítve, hogy 2022 végén, a tervek bemutatása után lehet népszavazás a kérdésben, illetve a magyar határzárra, amit szerinte sokáig fenn kell tartani, hasonlóra pedig az Európai Uniónak is fel kell készülnie.

Kapcsolódó írásaink

„Egy civilizációs harc zajlik”

ĀVan véleménykülönbség a Szentatya migrációval kapcsolatos véleménye és a kormány álláspontja között - nyilatkozta Orbán Viktor a Glas Koncila horvát hetilapnak