Belföld

Gyurcsány és Botka ismét összekapott, Szegeden kitört az előválasztási háború

Áll a bál

Botka László, Szeged most már civilnek számító polgármestere és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke között újabb konfliktus feszül a baloldali előválasztás kapcsán.

Gyurcsány és Botka ismét összekapott, Szegeden kitört az előválasztási háború
Botka László
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A polgármester és a szivárványkoalíció legerősebbnek tartott pártjának elnöke még februárban abban állapodott meg, hogy Csongrád-Csanád megye 1-es számú egyéni választókerületében az MSZP-s Szabó Sándort támogatják, míg a 2-es számú választókörzetben a DK-s önkormányzati frakcióvezető, Binszki József ügyvéd lesz a „legesélyesebb” jelölt.

Ezen a héten azonban szegedi forrásaink szerint a paktum felbomlott, mert Botka kifarolt a DK-s Binszki József támogatásából, helyette a jobbikos Tóth Pétert támogatja az a civil egyesület, amelynek színeiben Botka a polgármesteri címet elnyerte 2019-ben. Ez azonban felborította a szépen kidolgozott forgatókönyvet, Botka lépésére válaszul Gyurcsány az 1-es körzetben ráindítja az MSZP–Párbeszéd jelöltjére, a jelenleg is országgyűlési képviselő Szabó Sándorra a DK-s Binszki Józsefet.

A Szegedi Ügyvédi Kamara etikai bizottsága fegyelmi biztos elé állította Binszki József ügyvédet, aki a szegedi önkormányzati képviselő-testületben a DK frakcióvezetője, mivel egymással érdekellentétben álló terheltek képviseletét vállalta el a Czeglédy Csaba és társai ügyében folyó büntetőeljárásban. Az összeférhetetlenség a Kecskeméti Törvényszéknek tűnt fel, ahol tavaly októberben folytatódott volna a büntetőper, Binszki és Czeglédy ügyvédje miatt a védőket kizárták, ami megakasztotta az eljárást.

Kapcsolódó írásaink