Belföld

Nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsonynak

Karácsony Gergelyt a bíróság eltiltotta a további jogsértésektől és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére.

Nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsonynak
Karácsony Gergely balliberális főpolgármester
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Fél évvel ezelőtt, 2020. decemberében Karácsony Gergely Facebook-oldalán diadalittasan kijelentette, bárhányszor leírhatja és mondhatja: „Tiborcz-adó, Tiborcz-, Tiborcz-adó„. Nos, a fentiekben nevezett másodfokú, immáron jogerős ítélet éppen ennek az ellenkezőjére kötelezi a főpolgármestert - tudatta sajtóközleményben Tiborcz István.

Tiborcz azért indított személyiségi jogi pert Karácsony Gergely ellen, mert az az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet „Tiborcz-adóként„ emlegette.

A jogerős bírósági döntés indoklásában a bíróság kifejtette, Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy az akkori főpolgármester-jelölt választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben az bírák kimondták, annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek.

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla a 2021. június 7-én meghozott jogerős döntésében kimondta, Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal: „A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”