Belföld

Vizsgálat indult Karácsony nyelvvizsga-botránya miatt

Úgy tűnik, nem marad következmények nélkül, hogy a főpolgármester a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványok nélkül vállalt állásokat korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen.

Vizsgálat indult Karácsony nyelvvizsga-botránya miatt
Karácsony hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen, hiszen nem felelt meg a munkakör betöltéséhez szükséges követelményeknek
Fotó: MH/Katona László

Az Oktatási Hivatal (OH) reagált a Magyar Nemzet megkeresésére: a lap azt firtatta, hogyan dolgozhatott Karácsony Gergely évekig tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában, ugyanis Budapest jelenlegi főpolgármesterének nincs nyelvvizsgája, csak egy lektorátusi igazolása van az „angol nyelvtudásáról”. Ez 2000-ben – amikor szociológusként Karácsony végzett az ELTE-n – még elegendőnek bizonyult a diplomaszerzéshez, ám arra már nem jogosította fel őt, hogy tanársegédként állást vállaljon a felsőoktatásban, arra meg pláne nem, hogy később még adjunktusként is dolgozzon.

A Corvinus egyetem doktori szabályzata abban az időben, amikor Karácsony náluk dolgozott, nyelvvizsga-kötelezettséget írt elő a tanársegédi pozíció betöltéséhez, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. Karácsony Gergely pedig köztudottan csak a magyar nyelvvel boldogul, államilag elismert oklevele biztosan nincs egyetlen idegen nyelvből sem.

Vagyis hivatalosan nem dolgozhatott volna az egyetemen, hiszen nem felelt meg a munkakör betöltéséhez szükséges követelményeknek.

Az OH közölte: a Corvinus egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben (vagyis 2004 és 2008 között tanársegédként). A nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján az Oktatási Hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára. Ezzel a jogával pedig él is a hivatal, mint közölte, hétfőn, azaz még a mai napon felveszi a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Az Oktatási Hivatal nyelvvizsgáztatási akkreditációs osztályának honlapján egyébként egyértelmű az útmutatás: az egyetemi lektorátusi vizsgák soha nem voltak állami vagy államilag elismert nyelvvizsgák.

Megint hazudott a nyelvvizsgájáról

Karácsony Gergely egyre jobban belekeveredik a hazugságspirálba: az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfőn este újra azt hazudta, hogy van nyelvvizsgája. Ez azonban, többszörösen kiderült, hogy nem igaz.

Kapcsolódó írásaink

Matolcsy György: Az évtized kihívásai

Ā„A pénzforradalom feleslegessé teheti az EU bankrendszerét; még néhány technológiai áttörés, szabályozási lazítás és az EU bankrendszere helyére közel nulla költséggel működő digitális pénzügyi cégek lépnek”