Belföld

Ruszin-Szendi Romulusz: Folytatni kell a térség meghatározó haderejének építését

A térség meghatározó és ütőképes haderejének további építését, ennek folytatását nevezte fő feladatának a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romulusz a kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

Ruszin-Szendi Romulusz: Folytatni kell a térség meghatározó haderejének építését
Áder János köztársasági elnök (j) vezérőrnaggyá lépteti elő Ruszin-Szendi Romulusz dandártábornokot a Sándor-palotában 2021. május 31-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A vezérőrnagy egyebek mellett fontosnak nevezte az egyéni harcászati eszközök beszerzésének folytatását, a „kiberképesség” fejlesztését, továbbá a logisztikai rendszer megújítását oly módon, hogy minél több végrehajtó és minél kevesebb adminisztratív dolgozóra legyen szükség. Azt is elmondta: célja - amennyire lehet - a harcoló állomány létszámának növelése, továbbá az önkéntes tartalékos rendszer egyszerűsítése.

Ruszin-Szendi Romulusz kérdésre válaszolva megerősítette, hogy távozik posztjáról a jelenlegi parancsokhelyettes is. Közölte: Böröndi Gábornak külföldi diplomáciai beosztást ajánlott, aki azt elfogadta. Hozzátette, ha a honvédelmi miniszter támogatja, akkor parancsnokhelyettese Sándor Zsolt lehet, aki jelenleg a Magyar Honvédség Tartalékképző és Támogató Parancsnokság vezetője.

A honvédelmi miniszter kiváló katonának nevezte a Magyar Honvédség parancsnokának jelölt Ruszin-Szendi Romuluszt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén.

Benkő Tibor elmondta: a vezérőrnagynak - akit régóta ismer - kiváló katonai tapasztalatai vannak Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az utóbbi időben a Honvédelmi Minisztériumban a katonai életpálya, az oktatás, a képzés, a kadétrendszer, az önkéntes tartalékos rendszer, a hazafias és honvédelmi nevelés voltak fő területei - sorolta a miniszter, kiemelve: Ruszin-Szendi Romulusz eredményesen hajtotta végre a feladatait, ezért támogatja őt a parancsnoki beosztásra jelöltségében.

Az előzményekről Benkő Tibor elmondta: Korom Ferenc május 20-án kezdeményezte a parancsnoki beosztásból történő felmentését. Áder János köztársasági elnök május 26-án - június elsejei hatállyal - felmentette. A miniszter ezzel egyidejűleg kezdeményezte Ruszin-Szendi Romulusz helyettes államtitkári felmentését, mert úgy látta: ő lenne alkalmas a Magyar Honvédség parancsnoki feladatainak ellátására.
 

Kapcsolódó írásaink