Belföld

A baloldalon nincs következmény

Az elmúlt napokat nézve nem kizárt, hogy száz százalékban Gyurcsányt jelenti a baloldal, nemcsak 99-ben – mondta Dömötör Csaba államtitkár, aki felsorolta a kormány intézkedéseit a járvány alatt: többek között a fiatalok szja-mentességét, a 13. havi nyugdíj visszaadását, a hitelmoratóriumot és a bérkiegészítéseket említve meg.

A baloldalon nincs következmény
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurcsány Ferenc (DK) az ellenzék ellenzékének nevezte a kormányt, amely szerinte jó ideje nem tud mással foglalkozni, mint az ellenzék politikai vezetőivel. Mi lenne, ha kormányoznának? - tette fel a kérdést, majd azt is firtatta, a kormány megbeszélte-e a nemzettel, hogy a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt álló egyetemet hoz az országba, vagy hogy privatizálja az egyetemeket, vagy hogy akar-e új atomerőművet. Hangsúlyozta, nem akar Magyarország sem Kína, sem Oroszország gyarmata lenni.

A politikus szerint a kormánypártok inkább azzal foglalkoznak, hogy a ficsúr jelző sérti-e az Országgyűlés méltóságát. „Ez nagyon lent van” - fogalmazott. Hozzátette: a kormánypártok inkább arról beszélgetnek kinek ki az apja, a férje, azaz családfakutatással foglalkoznak. Azt is kifogásolta, hogy a Fidesz-KDNP hatalomban tartott kilenc évig egy főpolgármestert, „aki meg sem tudott nyikkanni egyetlen nyelven sem”, most mégis azzal foglalkoznak, a jelenlegi főpolgármesternek milyen a nyelvtudása. „Jobb, mint a miniszterelnök-helyettesnek, ha jól látom, aki vadászatban kitűnő, egyébként pedig szégyent hoz nemzetére” - mondta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, nem az a probléma, hogy valaki nem beszél valamilyen nyelvet, hanem az, hogy ha azt mondja, hogy beszél, aztán lebukik azzal, hogy nem beszél. Ez simlisség, ami egy miniszterelnök-jelölt esetében nem fér bele - hangoztatta.

Az elmúlt időszak döntéseivel cáfolta azt a vádat, hogy a kormány nem végzi a dolgát. Közölte azt is, amikor Gyurcsány Ferenc volt a kormányfő, ugyanúgy támogatta a magyar-kínai felsőoktatási együttműködést.

Világos beszédnek nevezte, hogy a DK-elnök politikai küzdelemre hívta ki a miniszterelnököt. Ugyanakkor nem tartotta jó fejleménynek, hogy 15 évvel az őszödi beszéd után még mindig Gyurcsány Ferenc a vezető a baloldalon. A koronavírus-járvány idején képviselt baloldali magatartást úgy értékelte: bármikor bármilyen ügyben képesek rárontani saját országukra, ha hatalmi megfontolásaik úgy kívánják.

A magyar cégek adóját duplájára emelné a baloldal

Harangozó Tamás a vállalkozások és munkavállalók kérdését firtatta. Az emberek jövedelme csökkent, bezzeg Orbán Viktoré nem -mondta az MSZP politikusa.

Rétvári Bence emlékeztette a képviselőt, hogy a baloldal ne beszéljen válságkezelésről, hiszen 2008-ban még a magyar nyugdíjasoktól is elvették a 13.havi nyugdíjat, a mai kormány meg ezt visszaépíti. A közalkalmazottaktól is elvették a 13. havi bért, a kormány most az egészségügyi dolgozók és pedagógusok béremelését hajtotta végre. Majd azt kérdezte, hogy miért nem szavazták meg a baloldaliak a hitelmoratóriumot? A magyar cégek adóját duplájára emelné a baloldal. Karácsony javaslata ugyanis ez volt – emlékeztetett az államtitkár, ahogyan arra is, hogy hány pedagógust és orvost rúgtak ki a szocialista kormányzás alatt. A humán területekre több forrás jut a következő költségvetésben -jegyezte meg Rétvári.

A baloldal mindig az emberektől vesz el

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára úgy válaszolt, hogy a magyar oltási kampány sikeres, és mindenkinek mielőbb fel kellene vennie az oltást.

Kitért rá: demokráciában az emberek választják meg a miniszterelnököt, ő az emberek alkalmazottja. A baloldal nem nagyon jeleskedett az emberek bizalmának elnyerésében az elmúlt években - fűzte hozzá. Elmondta: Karácsony Gergely programja 99 százalékban Gyurcsány Ferencé, a baloldal pedig mindig az emberektől, a vállalkozásoktól, a kiskeresetűektől vesz el válságos időkben. Ezzel szemben a kormány szerint mindenkinek munkát kell biztosítani és a béreket folyamatosan emelni kell - magyarázta.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: A legjobbak között vagyunk

ĀA miniszterelnök az osztrák törvényhozás elnökével tárgyalt a koronavírus-járvány elleni sikeres magyarországi és ausztriai védekezésről - Kövér László is fogadta Wolfgang Sobotkát

Kétharmados elégedettség

ĀNézőpont: 62 százalékos szintre emelkedett vissza a koronavírussal kapcsolatos kormányzati intézkedésekkel való társadalmi elégedettség mértéke