Belföld

Karácsony a professzorát is megpróbálhatta becsapni

Hiába kérték meg Karácsony Gergelyt, hogy mutassa meg a félbehagyott doktoriját, erre nem volt hajlandó.

Karácsony a professzorát is megpróbálhatta becsapni
Karácsony az egyetemi karrierjének megmentése érdekében megpróbálhatta becsapni a professzorát
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„2012-ben személyesen közöltem vele, hogy emiatt (a doktori cím megszerzésére előírt nyolc év lejárt Karácsonynál - szerk.) az egyetemi állását meg kell szüntetnem. Mivel továbbra is azt állította, hogy a doktori dolgozatának már nincs sok híja, azt ajánlottam fel neki nagyvonalúan, hogy menjen el fizetés nélküli szabadságra és nyújtsa be a doktoriját” - a napokban így emlékezett vissza Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora arra, hogyan adott egy utolsó utáni lehetőséget a doktori fokozatért küzdő Karácsony Gergelynek. 

Karácsony azonban nem élt a lehetőséggel, és végül el kellett tanácsolni a doktori iskolából. Lánczi András szavaiból az tűnik ki: miután a nyolcéves időszak lejártát követően közölte a rossz hírt, tanítványa azzal kezdte hitegetni, hogy nem sok kell zárómunkájának a befejezéséhez.

Csakhogy ez a teljes történet megismerését követően nem tűnik túl életszerűnek. A baloldali politikus ugyanis két év haladékot kapott, és ha valóban annyira jól állt volna, mint amennyire állítja, akkor ennyi időnek elégnek kellett volna lennie a befejezésre. Mivel Karácsony jó eséllyel hazugsággal próbálta menteni az egyetemi karrierjét, egész egyszerűen azt lódíthatta professzorának, hogy már éppen hogy kész van a doktorija

Az Origo emailben kérte Karácsony Gergelyt, mutassa be félbehagyott doktoriját, de ez nem történt meg, a Gyurcsány által kézivezérelt főpolgármester nem reagált a megkeresésre.

Így meglehetősen erős a gyanú: a dolgozat gyakorlatilag nem létezik.

Mint ismert, a főpolgármester 2000-ben, miután az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szociológiadiplomát szerzett, a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését, ahonnét eltanácsolták, mivel nem teljesítette a tudományos képzés előírásait.

Ezt követően 2004-ben a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében próbált szerencsét, ahol Lánczi András segítette. Bár nem volt  sem nyelvvizsgája, sem tudományos fokozata, mégis tanársegédként, majd 2008-tól adjunktusként dolgozhatott az egyetemen.

Ahogy az a fentiekből is kiderült, a jogszabály által előírt nyolc év alatt nem fejezte be a doktori dolgozatát (sem), és így nem szerzett doktori fokozatot sem, így a professzor kénytelen volt elbocsátani az intézményből.

Kapcsolódó írásaink