Belföld

Mindszenty bíboros prófétai jel volt

Egyháza iránti szeretete kiállta a legkeményebb megpróbáltatásokat is – fogalmazott Varga László megyéspüspök

Szentmisével emlékeztek Mindszenty József bíboros újratemetésének harmincadik évfordulójára.

Mindszenty bíboros prófétai jel volt
„Mindszenty József bíboros emléke ma is eleven, nem halványult el”
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Különleges módon emlékezünk most Mindszenty bíborosra, és imádkozunk azért, hogy Isten tiszteletre méltó szolgáját minél előbb a boldogok sorában ünnepelhessük – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Esztergomban.

A Mindszenty József hercegprímás újratemetésének harmincadik évfordulóján celebrált szentmise elején úgy fogalmazott: Mindszenty bíboros úr emléke ma is eleven, nem halványult el. Fölidézte: egész életét adta azért, mert szerette Istent, szerette az Egyházát és szerette a hazáját, a sorsa pedig a rágalmak és a meg nem értés, a megértés és az újrafelfedezés közepette valamiképpen egész népünk sorsának a jelképévé vált. Imádkozzunk tehát ebben a szentmisében hazánkért és népünkért is! – biztatott Erdő Péter.

Ünnepi szentbeszédében Varga László kaposvári megyéspüspök többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Mindszenty József élete és tanítása prófétai jel volt, amelynek ellene mondtak, hiszen a próféta mindig nyugtalanító, a szavait nem lehet könnyen fogyaszthatóvá tenni, egyháza iránti szeretete azonban kiállta a legkeményebb megpróbáltatásokat.

Varga László arra buzdított: kérjük a közbenjárását azért, hogy a már jelen lévő és a ránk váró üldöztetések közepette is hűségesek maradjunk hitünkhöz, a gyűlöletre megbocsátással és ellenségeink szeretetével válaszoljunk, minden megosztási kísérletre békességteremtéssel feleljünk. Akikben pedig eluralkodik a félelem, azokban erősítsük meg a bizalmat és az igazi reményt – zárta szentbeszédét Varga László.

Az áldozás utáni könyörgést követően Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke vezetésével a jelenlévők elmondták a Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért szóló imádságot, majd meglátogatták a bíboros altemplomban található nyughelyét. A szertartáson részt vett többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Varga Zsolt András, a Kúria elnöke is.

Kapcsolódó írásaink