Belföld

„Gyurcsányék soha nem a családokat támogatták”

Zsigó Róbert: Az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a családok életszínvonalának megőrzéséhez és javításához, illetve a gyermek­vállalási kedv növekedéséhez is

Az eredményekből látjuk, ez az az út, amelyről nem szabad letérnünk – mondta a Magyar Hírlapnak Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár a kormány családtámogatási programcsomag­jával kapcsolatban. Hozzátette: egyre több országból keresik meg a magyar kormányt, azt kérve, hogy ossza meg velük a kedvező tapasztalatokat.

„Gyurcsányék soha nem a családokat támogatták”
A baloldal a megszorításokban, mi az emberek támogatásában hiszünk – mondta az államtitkár
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Fél éve kénytelen az ország a járvány miatt szigorú korlátozások között élni. A kormány milyen intézkedésekkel igyekezett segíteni a családokat e nehéz időszakban?

– A magyar kormány az egészség és a gazdaság védelme mellett kiemelt figyelmet szentelt a családok védelmének. Bevezettük a hitelmoratóriumot, és a válsághelyzetre nem úgy reagáltunk, ahogyan a szocialisták 2010 előtt, tehát mi nem elvettünk a családoktól, hanem visszaadtunk, növeltük a támogatásukat.

Elindítottuk minden idők legnagyobb otthonteremtési programját, megkezdtük a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését, valamint a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességének mintájára bevezetjük a huszonöt év alattiak szja-mentességét, hogy életkortól függetlenül mindenkit támogassunk a jelenlegi nehéz helyzetben. A baloldal a megszorításokban, mi az emberek támogatásában hiszünk.

– Ez a legfőbb különbség a 2010 előtti és a mostani válságkezelés között?

– Amióta kormányra kerültünk, két és félszeresére emeltük a családok támogatására fordított összeget. A költségvetésben 2021-ben mintegy kétezerháromszáz-mil­liárd forint áll rendelkezésre a magyar családok támogatására, az otthonteremtési akcióterv becsült többletkiadásával kiegészülve kétezerhatszáz-milliárdot fordítunk e célra. A családok otthonteremtési, otthonfelújítási programjának kiterjesztése, az újonnan bevezetett könnyítések mind kézzelfogható segítséget jelentenek a családosoknak.

A kutatások igazolják, hogy jó úton haladunk. A magyar családok négyötöde tartja határozottan jónak azokat a kormány által bevezetett otthonteremtési lehetőségeket, amelyek közül mára az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. A családok többsége azt mondja, az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak az életszínvonaluk megőrzéséhez és javításához, és a gyermekvállalási kedv növekedéséhez is.

– Ha már szóba került: hátráltatta a családokat a járvány a különböző családtámogatások igénylésében?

– Alapelvünk az, hogy amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig a családtámogatásból el nem veszünk, azt csak bővítjük. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a különböző támogatások igénylése a lehető legegyszerűbb legyen a családok számára. A veszélyhelyzet miatt automatikusan meghosszabbítottunk lejáró határidőket, jogosultságokat azért, hogy egyetlen család se járjon rosszabbul a járványhelyzet miatt, és ne kelljen hivatali ügyekkel foglalatoskodnia a jelenlegi nehéz időkben. Számos olyan új intézkedést hoztunk, amely által még több lehetőség közül választhatnak a családok. Mi abban hiszünk, hogy a magyar családokba helyezett bizalom és támogatás a lehető legjobb befektetés.

– E gondolat mentén: milyen új támogatási formákra számíthatnak a családok?

– Bevezetjük júliustól a csed 100-at, amelynek révén még több marad a családi kasszában, hiszen a gyermek születését követő első hat hónapban az édesanya magasabb támogatást kap, mint a korábbi fizetése. Emlékezzünk csak vissza: a szocialisták épp a legmélyebb válság idején, a devizahitelben vergődő családoktól vették el a gyes harmadik évét és a jelenleg DK-s színekben „politizáló” Gyurcsány Ferenc volt az, aki az iskolakezdés előtt adott dupla családi pótlékot is azonnal megszüntette. Mindez intő jel a tekintetben, hogy emlékezzünk rá, Gyurcsányék soha nem a családokat támogatták, mindig csak elvet-tek tőlük.

– Térjünk át a Családvédelmi Akciótervre! Mennyien vették eddig igénybe a csomag különböző elemeit?

– A Családvédelmi Akcióterv a világon egyedülálló családtámogatási elemeket tartalmaz. A tízmillió forintos babaváró támogatásra már több mint százhúszezer család kötött szerződést, ami azt jelenti, hogy csak ezzel a támogatással 1235 milliárd forinttal segítettük a családokat. Ezen felül több mint húszezer nagycsaládosnak vált könnyebbé az élete új, hétszemélyes gépjármű kedvezményes vásárlásának köszönhetően, amit a kormány igénylőként átlagosan két és fél millió forinttal támogatott.

A jelzáloghitel-csökkentés lehetőségével tizennyolcezren éltek, ami járvány időszakában kiemelkedő segítség, hiszen erre is már több mint harmincmilliárd forintot fordítottunk. Eközben kétmilliárd forint felett van a januárban elindított otthonfelújítási támogatások összege is. Örvendetes a csok ismertsége is a családok körében, ahol csak a falusi csok kapcsán eddig több mint nyolcvannyolcmilliárd forint összegben kötöttek szerződéseket a családok.

– Az elmondottak alapján úgy tűnik, a babaváró támogatás volt a legnépszerűbb támogatási forma.

– Valóban, a legnépszerűbb elem a babaváró támogatás, emellett a januárban életbe lépő otthonfelújítási támogatások iránti igények száma is szép tempóban ível felfelé. Öröm hallani, hogy a magyar családok ismerik és használják a kormány családbarát intézkedéseit. Az eredményekből látjuk, ez az az út, amiről nem szabad letérnünk. Egyre több országból keresnek meg minket, azt kérve, hogy osszuk meg velük tapasztalatainkat, amelyeknek eredményei egyre nyilvánvalóbbak világszerte.

Az intézkedések hatékonyságát és népszerűségét visszaigazolják a sokasodó igények. Az említett babaváró támogatás esetében több mint százötvenezer igénylés érkezett már, ami jól mutatja, hogy a babaváró soha nem látott mértékű segítség a gyermekre vágyó magyar családok számára. Hiszen a tízmillió forintos szabadon felhasználható kölcsön a feltételek teljesülése után támogatássá alakul.

– Milyen volt a fogadtatása az építkezni vágyók körében a márciusban elérhetővé tett ingyenes tervrajzoknak?

– Határozott célunk, hogy ne kizárólag anyagi segítséget nyújtsunk a családoknak, hanem a bürokratikus terheik csökkentésével is hozzájáruljunk a családi otthon megteremtéséhez. Így nemcsak a közjegyzői díjakat csökkentettük, és szabtunk ki rájuk felső határt, hanem a Nemzeti Mintaterv Katalógus révén ingyen komplett tervdokumentációk is elérhetővé váltak a családok számára.

Ha pedig a családok megtalálják álmaik otthonát a csaknem száz tervrajzból, annak adaptációs költségei elszámolhatók a csok keretében, így például a telekre igazítás, engedélyeztetés költségei egyaránt leírhatók a támogatásból.

– Hogyan halad a kormány bölcsődefejlesztési programja?

– Az elmúlt hat évben több mint százötvenmilliárd forintot fordított a kormány bölcsődei férőhelyek bővítésére. A 2010-es állapotokhoz képest hatvanöt százalékkal több bölcsődei férőhely van az országban, jelenleg már több mint ötvenháromezer férőhely működik. A férőhelyek fejlesztését a jövőben is folytatjuk.

– Milyen feltételek esetén számíthatnak a szülők arra, hogy gyermekeik nyári táborban tölthessék szünidejük egy részét?

– Erről felelősen nyár elején, az aktuális járványhelyzettől függően hozhatunk majd döntést. Európa egyik legsikeresebb oltási programjának köszönhetően reményeink szerint hamarosan túl leszünk a veszélyhelyzeti időszakon.

Kapcsolódó írásaink