Belföld

Pikóék nem kérnek a lakosok véleményéből

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb józsefvárosi botrányát kavarta Pikó András, amikor április 22-én egyszemélyben döntött arról, hogy a Teleki László tér 7. szám alatt drogambulancia nyílhat. A kampányában részvételiséget ígérő polgármester erről a helyi lakosokat sem kérdezte meg. Sőt, néhány hete ő maga törölte el azt a rendeletet, ami kötelezte a lakosokkal és civilekkel történő egyeztetésre – derült ki Sára Botond Facebook-bejegyzéséből.

Pikóék nem kérnek a lakosok véleményéből
Pikó András április 22-én egyszemélyben döntött arról, hogy a Telek László tér 7. szám alatt drogambulancia nyílhat
Fotó: Facebook

Hiába próbálja elbagatellizálni Pikó András a Teleki László tér 7. szám alá tervezett drogambulancia ügyét – miszerint az csak egy kávézó és a szenvedélybetegek nappali ellátója lesz –, a lakosok ebből egyértelműen nem kérnek. Sőt, a helyiek aláírásgyűjtésbe is fogtak, mert szerintük a környék nem bír el még egy szenvedélybetegeknek létrehozott intézményt a számos jelen lévő hajléktalanellátó mellett - írja a hirnyolc.hu.

Az ügyben megszólalt Sára Botond is, aki arról írt a közösségi oldalán, hogy miután „Semmit, rólunk, nélkülünk!” elvet ígért a baloldal a józsefvárosiaknak, a lakók joggal várják el, hogy ne a fejük felett döntsenek. Mégis ez történt. A drogközpontról elfelejtették megkérdezni az ott élőket, pedig a döntést hosszú hetekig készítették elő. A lakosok felháborodásukban aláírásgyűjtésbe kezdtek, követelve, hogy a városvezetés vonja vissza a döntést.

„A polgármester elintézte az egészet annyival, hogy hibázott, mert késett a kommunikációval. Véletlenül sem az a hiba, hogy elfelejtette megkérdezni az ott lakók véleményét. De még utólag sem mer a szemükbe nézni, pedig lett volna lehetősége az összehívott lakógyűlésen, de csak sunnyog és lapít. Megint bebizonyosodott, hogy a részvételiség, párbeszéd és hasonló hangzatos kifejezések, csupán üres szavak a baloldalnak” – fogalmazott Sára Botond.

Objektum doboz

Ez a módszer – Sára Botond szerint – a Demszky-időkre emlékeztet, amikor a polgármester és a főpolgármester az emberek megkérdezése nélkül döntött arról, hogy hajléktalanszállókat hoznak a kerületbe.

„De nem meglepő a városvezetés lépése. Miért is kérdeznének meg bárkit, amikor a polgármester márciusban maga törölte el azt a rendeletet, ami kötelezte a lakókkal és civilekkel való egyeztetésre. Pedig ezt törvény írja elő. A jogsértés miatt a kormányhivatal törvényességi eljárást indított. Ha pedig a városvezetés azt gondolja, hogy a józsefvárosiak becsapásával, "részvételiségre" hivatkozva elköltött százmilliókat nem fogjuk számon kérni, akkor nagyon téved!” – írta Sára Botond.

Kapcsolódó írásaink