Belföld

„Értelmetlen egymáshoz hasonlítani a vakcinákat”

Szakmai beszélgetés

Főként a vakcinák hatékonysága volt a fő téma a Miérted magazin által szervezett online beszélgetésen, amelyen Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor virológusok, Tauber Zsófia biológus, Kulcsár Andrea oltási szakértő és Constantin Tamás gyermekgyógyász vett részt.

„Értelmetlen egymáshoz hasonlítani a vakcinákat”
Fotó: MTI/Vajda János

Jakab leszögezte, két kulcsszó van jelenleg: oltani és vigyázni. Mindenkit arra kért, ne feledjük, hogy a járvány még tart, és az oltások után is tartsuk be a szükséges időkorlát alatt a szabályokat. Tauber Zsófia kitért rá, egy vakcina hatékonyságát háromféleképpen nézhetjük, ebből csak egy az egyénre gyakorolt hatás vizsgálata. Ilyenkor azt figyelik, kialakult-e immunválasz az adott személyben.

Ennek kapcsán Jakab elmondta, jelenleg gyorstesztekkel vagy laboratóriumi tesztekkel csak az antitestválaszt tudjuk megvizsgálni, ami önmagában nem ad biztos tudást. Bár a szakmabeliek között sincs egyetértés erről, Jakab véleménye szerint van létjogosultsága az oltás után megmérni az antitesteket, mert „társadalmi igény, hogy tisztában legyünk azzal, kialakult-e a megfelelő antitestes válasz.”

Hangsúlyozta, aki antitestgyorstesztet vásárol, ügyeljen, hogy biztos forrásból származó, bevizsgált terméket vásároljon. Kemenesi Gábor felhívta a figyelmet, a szakértők nem csak hóbortból mondják, hogy minden vakcina megfelelő. Szerinte az oltóanyagokat értelmetlen összehasonlítani, hiszen a valóságban alkalmazzák őket, így az eredményeket rengeteg tényező befolyásolja. „Az összes tudományos ismeretünket bevetve ott tartunk, hogy kijelenthetjük: minden vakcina nagyon jó” – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink