Belföld

Nézőpont: Csúcsot döntött a vakcinapártiság

A magyarok 80 százaléka oltáspárti és 70 százalékuk nem ért egyet a kínai vakcina betiltásával, amit a baloldal korábban követelt – ez derül ki a Nézőpont Intézet múlt heti felméréséből.
 

Nézőpont: Csúcsot döntött a vakcinapártiság
Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 21-én
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Minden eddiginél többen, ötből négy felnőtt magyar (80 százalék) mondta, hogy már beoltották vagy tervezi, hogy beoltatja magát, derül ki a felmérésből. Ezzel tavaly év vége óta, amióta a különféle vakcinák elérhetőek Magyarországon, lényegében megduplázódott az oltáspártiak és harmadára csökkent az oltásellenesek aránya. Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy kormánynak ilyen gyorsan, ilyen széles egyetértést sikerül létrehoznia. Ráadásul a vakcinakonszenzus nem elvi kérdés, hanem személyes fáradozást is igénylő ügy, mutat rá a Nézőpont.

Csúcsokat döntött az oltáspártiság
Csúcsokat döntött az oltáspártiság
Fotó: Nézőpont Intézet

Az elemzők megjegyzik: lehet, hogy az egyetértés és az oltáspártiság még ennél is gyorsabban kialakult volna, ha a baloldal egyes politikusai nem kérdőjelezték volna meg az oltások szervezettségét, az oltóanyagok hatékonyságát és a regisztráció szükségességét. "A fundamentális kormányellenesség ezúttal nem volt eredményes. A magyarok 64 százaléka állította a kutatás során, hogy a kormány oltási tervével elégedett. Még a kormánykritikusok 37 százaléka is ezt mondta. A megkérdezettek 73 százaléka már a keleti oltóanyagok elleni félelemkeltésből sem kér, s egyetért azzal, hogy »bármilyen vakcina jobb, mint a (koronavírus) betegség«” (22 százalék nem ért egyet) - derül ki az elemzésből.

Az emberek zöme szerint bármilyen oltás jobb, mint a betegség
Az emberek zöme szerint bármilyen oltás jobb, mint a betegség
Fotó: Nézőpont Intézet

A baloldal számára különösen az elmúlt hónapokban tett állítások lehetnek még a várhatóan a koronavírusról szóló választási kampányban kellemetlenek. Gyurcsány Ferenc pártja, a DK, valóságos lejárató kampányt folytatott a keleti vakcinákkal szemben az év eleje óta, de állításaik ma már egyértelműen kisebbségi véleménynek számítanak. Azzal, a baloldali párt facebook oldalán olvasható állítással, hogy „kérdéses az orosz vakcina megbízhatósága”, illetve „a kínai vakcinát be kell tiltani” 57, illetve 70 százaléka a magyaroknak nem ért egyet (29 és 16 százalékuk igen).

Molnár Csaba, a DK EP-képviselőjének okfejtésével, miszerint a keleti vakcinákkal a magyar kormány embereket áldoz fel (2021.02.19.) a magyarok 68 százaléka szintén nem tud azonosulni (22 százalékuk viszont igen), mutat rá az elemzés.
 

Kapcsolódó írásaink