Belföld

Zöld utat kapott itthon a Sinopharm vakcinája

A héten megkezdődhet az emberek oltása a kínai készítménnyel, szerdától két hét alatt több mint négyszázhatvanötezer dózis beadására lesz lehetőség Magyarországon

Egyre jobban terjed a brit vírusmutáció. Felgyorsulhat a hazai oltókampány, miután engedélyezték a kínai Sinopharm oltóanyagát.

Zöld utat kapott itthon a Sinopharm vakcinája
A szakértők szerint az oltással csökkenthető a harmadik hullám súlyossága
Fotó: MTI/Bús Csaba

Meghalt 47 beteg, és újabb 2912 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a Koronavirus.gov.hu tegnap. A kormányzati portálon azt írták: az aktív fertőzöttek száma 82 103, kórházban 4233 főt ápolnak, közülük 366-an vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelték: eddig 445 535 embert oltottak be, közülük 190 705-en már a második oltást is megkapták. Zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is, így jövő héten azzal is kezdődhet az oltás – közölték.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a közmédiának vasárnap úgy fogalmazott, a napi ezres esetszám egyik napról a másikra duplájára nőtt, és a harmadik hullám felszálló szakaszában vagyunk.

Hozzátette, a brit mutánsból, aminek a megbetegítő képessége 70 százalékkal magasabb a korábbinál, Magyarországon 322 esetet detektáltak. A kínai vakcináról úgy fogalmazott, inaktivált vírust tartalmaz teljes egészében az örökítőanyaggal, a fehérjével és a burokkal, amivel erőteljes immunválaszt vált ki. Megjegyezte, a magyar vakcinafejlesztés is ezt a technológiát választotta, ha változik a vírus, ez a technológia később nagyobb mozgásteret enged.

A Sinopharm oltóanyaga Kínából négy gyártási tételben érkezett és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet veszélyhelyzeti engedélyezését követően a Nemzeti Népegészségügyi Központnak gyártási tételenként kell felszabadítást végeznie. A gyártó által küldött dokumentációt minden esetben össze kell vetni egy tőle független vizsgálat eredményével – mondta az országos tiszti főorvos.

György István, az oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiának úgy nyilatkozott, szerdától két hét alatt több mint 465 ezer koronavírus elleni oltás beadására van lehetőség.

A héten a háziorvosok 275 ezer adag Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinát kapnak, előbbivel korcsoporti korlátozás nélkül a krónikus betegeket, utóbbival a 18–59 éves krónikus betegeket oltják. Emellett a háziorvosok 10–10 idős embert kórházi oltópontokra irányíthatnak, ahol az érintettek Pfizer-vakcinát kapnak – ismertette.

A Sinopharm vakcinájából eddig 550 ezer, a Szputnyik vakcinából 46 ezer adag érkezett. A kínai oltóanyagból március 15-e után ismét 500 ezer adag érkezik – mondta.

A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, mindegyikből több mint tízmillió adagot adtak már be világszerte – fűzte hozzá.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának elmondta, az elmúlt hónapokban nőtt az oltási hajlandóság, de egyes embereknek fenntartásaik vannak a különböző helyekről származó vakcinákkal kapcsolatban. Kiemelte, a vakcinák hatásosságában vannak eltérések, de mindegyik megakadályozza, hogy a beoltottak kórházba kerüljenek vagy meghaljanak a koronavírus miatt.

Kapcsolódó írásaink