Belföld

Orbán: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt

Orbán Viktor miniszterelnök „A gazdaság újraindításáról” címen szólalt fel napirend előtt az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén.

Orbán: Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt
Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel a Gazdaság újraindításáról címmel az Országgyűlés idei első ülésén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor beszéde elején tájékoztatást adott az elmúlt hónapok intézkedéseiről, a koronavírus elleni küzdelemről.

A védekezés irányítása kormányzati feladat, de a járványügyi szakemberek véleménye mindig megjelenik a döntésben. A kormányfő elmondta, hogy a védekezés idején működnie kell az országnak, és ezt a nyári nemzeti konzultáció idején határozták meg az emberek. A miniszterelnök szerint a válságkezelés következetes, november óta nem változtattak az intézkedéseken, ezért is sikerült kordában tartani a járványt.

Az újranyitás ügyében úgy fogalmazott: a kormány nemcsak a „zárva táblát” akarja átfordítani, hanem újra akarja indítani a gazdaságot, az egész polgári társadalmi életet. „Azt akarjuk, hogy erősebben jöjjünk ki a járványból, mint ahogy belementünk” - hangoztatta.

Az újraindítás feltételének a vakcinát nevezte a kormányfő, mert anélkül nem lehet megállítani a vírust.

„Nem majd, mint az uniónál, hanem gyorsan kell minél több vakcinát szerezni” - hangsúlyozta.

Orbán Viktor közölte, nem engedhetik meg, hogy amivel a vajdasági magyarokat oltják, azok ne lehessenek elérhetőek Magyarországon. A kormány 2,5 millió ember oltására elegendő vakcinát vásárol a Sinopharmtól. Így Magyarországon már 5 hatékony és biztonságos vakcinának van engedélye, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa - összegzett.

Objektum doboz

„Az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudunk beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország” - mondta a kormányfő.

Hozzátette, „reális esélyünk van arra, hogy április elejére a 2 millió főt is meghaladja a beoltottak száma. Magyarországnak minden oltóanyagra szüksége van, mert ez vezet vissza a normális élethez”.

Orbán Viktor elmondta, hogy ismét konzultációt indítanak 7 kérdésben az újraindításról, ezt online lehet majd kitölteni.

A miniszterelnök kifejtette, 2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, de nem omlott össze. A válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, ezért hitelmoratóriumot vezettek be. Kiemelte, ezzel 3300 milliárd maradt az embereknél. Emellett 1434 magyar vállalkozásnál indult beruházásvédelmi akcióterv. Garanciaprogramokat vezettek be, és sokat költöttek arra, hogy a Széchenyi-kártya program elérhető legyen.

Objektum doboz

Orbán Viktor elmondta, a válságkezelés sikeres volt, mert 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt. A foglalkoztatottak száma elérte a 4,5 milliót. Elárulta, a munkanélküliséget tekintve a hazai adat a harmadik legjobb.

Kiemelte, a korlátozások enyhítése az oltások terjedésével kezdődik.

A kormányfő hangsúlyozta, gazdaság-újraindítási akcióterv indul, amely hét lépésből áll.

  • 5 százalék a lakásépítés áfája,
  • bértámogatás a vállalkozásoknak,
  • visszaépítik a 13. havi nyugdíjat,
  • orvosi bérek jelentős emelése,
  • jövedelemadó-mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • 10 millió kamatmentes kölcsön a vállalkozásoknak,
  • lakásfelújítási támogatás.

Az akcióterv ezeket követő lépése egy nagyívű beruházástámogatási program, amelyet az EU-val közösen finanszíroznak, és amelynek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, megvalósul az ország legnagyobb egyetemfejlesztési terve 1500-2000 milliárd forintos befektetéssel - közölte.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a mai válságkezelés logikája más, mint 2010 előtt volt: a mostani nemzeti jellegű, nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát, szemben a 2010 előtti világgal, amikor a válságok árát főként a nyugdíjasokkal fizettették meg.

A 13. havi nyugdíj visszaépítéséről megjegyezte: kötelesség anyagilag is megbecsülni azokat, akik egy élet munkájával felépítették az országot.

A 25 év alattiak szja-mentességét úgy kommentálta: a kormány fontosnak tartja, hogy minden fiatal a saját lábára tudjon állni, el tudja kezdeni az önálló életét.

A kormányfő úgy összegzett: Magyarország egy erős ország, ezért állta jól a sarat a járvány idején.

A következő hónapokban három nagy ügyön dolgoznak: végigviszik a tömeges oltási akciót, fokozatosan kivezetik a korlátozásokat az emberek véleménye alapján, és végrehajtják a gazdaság újraindítási akciótervet. Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt - mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány újabb semmitmondásai

ĀKiszelly: A bukott kormányfő nem tudott mit bejelenteni, bár zajlanak a baloldalon belüli tárgyalások, de még képlékeny a helyzet, igyekszik egyben tartani a törékeny összeborulást