Belföld

Több mint ötezer keresztféléves hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait

Mintegy hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre, tavalyhoz képest ezerrel több hallgató szerepelt sikeresen a keresztféléves felvételin. Az adatok szerint egyre népszerűbbek a mesterképzések, az informatikai és műszaki szakok – jelentette be Schanda Tamás.

Több mint ötezer keresztféléves hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mntegy hatezer jelentkezőből 5231-en jutottak be egyetemre, főiskolára vagy felsőoktatási szakképzésre a keresztféléves felvételi eljárás során, amelyen tavalyhoz képest ezerrel több hallgató szerepelt sikeresen.

Az adatok alapján egyre népszerűbbek a mesterképzések, az informatikai és műszaki szakok - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön lapunkkal.

A mostani keresztféléves eljárás során a felvettek csaknem 90 százaléka mesterképzésre jelentkezett, ez szám szerint 4623 hallgatót jelent.

A legnépszerűbb a vezetés és szervezés szakirány volt, ezen a területen 496-an kezdhetik meg tanulmányaikat februártól. A gépészmérnöki képzést 313-an, a mérnökinformatikust 310-en, a villamosmérnökit pedig 247-en választották az idén.

A tavalyi adatokhoz képest összességében is nőtt a műszaki és informatikai pálya iránt érdeklődők száma, 1938-an kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat ezeken a képzési területeken. A legtöbb jelentkező (1138) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre jutott be, a sorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem következik 613, majd a Szent István Egyetem 544, és a Debreceni Egyetem 448 felvett jelentkezővel.

A mesterképzést kezdők számának növekedése már tavaly megmutatkozott, az előző tanévhez képest átlagosan mintegy 14 százalékkal több hallgató iratkozott be ősszel mesterképzésre. Az orvos- és egészségtudományi képzési területen csaknem másfélszer, államtudományi képzési területen több mint kétszer annyian kezdték meg tanulmányaikat, mint 2019-ben. Kimagaslóan emelkedett az újonnan képzést kezdett mesteres hallgatók száma az informatikai és az agrár területeken is.

Schanda Tamás emlékeztetett: a kormány az elmúlt években már több döntéssel, átalakítással támogatta, hogy a hazai egyetemek vonzóbbak legyenek a hallgatók és az oktatók számára, ezzel is elősegítve, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek.

A parlamenti államtitkár kitért arra is: a felsőoktatás a kormány tervei szerint 1500 milliárd forintból fejlődhet, erősödhet a következő években. Az intézményeknek is korszerűbbé kell válniuk ahhoz, hogy ezt az összeget a lehető legjobban tudják hasznosítani, ennek egyik hatékony eszköze a modellváltás - mutatott rá.

Kapcsolódó írásaink

Hagyományos módon rendezik meg az idei érettségi vizsgákat

ĀJanuár eleje óta arra kérik az intézményeket, hogy a közismereti tárgyakból éljenek az érettségire felkészítő személyes konzultációk szervezésének lehetőségével - Február 15-éig lehet jelentkezni a tavaszi érettségi vizsgákra