Belföld

Változik az országok migrációs politikája

Bakondi: Idén már több mint nyolcezer illegális bevándorló próbált betörni hazánk területére, és száz fölött jár az elfogott embercsempészek száma, komoly a nyomás a balkáni útvonalon

Szüntelen politikai támadásoknak vagyunk kitéve Soros Györgynek és az általa finanszírozott szervezeteknek, valamint azoknak a bevándorláspárti erőknek, amelyek nem jó szívvel nézik, hogy Magyarország megvédi a saját és az Európai Unió határait – jelentette ki lapunknak adott interjúban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Változik az országok migrációs politikája
Hazánk jelentős összeget, több mint ötszázmilliárd forintot fordított a határvédelmi intézkedésekre 2015 óta – mondta lapunknak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Brüsszel továbbra sem járult hozzá a magyar és egyben a schengeni határok védelméhez. Ennek fényében miként értékeli az elmúlt évek és legfőképp a múlt év magyar migrációs politikáját?

– Az Európai Unió a 2015-ös bevándorlási hullám elindulása óta ellenzi azt a migrá­ciós politikát, amelyet a magyar kormány a társadalom döntő többségének támogatásával kialakított. Mind a határzár és annak komponensei – a rendőrség és a honvédség közös járőrözése, a széles körű nemzetközi együttműködés –, mind pedig a jogi határzár hatékonynak bizonyult.

Ugyanakkor szüntelen politikai támadásoknak vagyunk kitéve Soros Györgynek és az általa finanszírozott szervezeteknek, valamint azoknak a bevándorláspárti erőknek, amelyek nem jó szívvel nézik, hogy Magyarország megvédi a saját és az EU határait.

Ezt jelzik a különböző kötelezettségszegési, bírósági eljárások, valamint legutóbb a Frontex (Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség) magyarországi kivonulása is. Megjegyezném, hazánk 2015 óta a határvédelmi intézkedésekre jelentős összeget, több mint ötszázmilliárd forintot fordított.

– Lát-e esélyt arra, hogy Brüsszel bevándorláspárti álláspontja száznyolcvan fokos fordulatot vegyen?

– Mindazon negatív tapasztalatok ellenére, amelyeket az európaiak akár a köztörvényes bűncselekmények, akár a terrorcselekmények számának növekedésében érzékeltek az elmúlt években, nem hinném, hogy az EU bevándorláspárti elképzelései megváltoznának.

Azonban azt is lehet látni, hogy számos európai ország migrációs politikájában változások mennek végbe. Legutóbb például Dánia közölte: idén nem kívánnak befogadni bevándorlókat, mert számukra a nemzeti identitás, a szuverenitás védelme fontosabb.

– Elnézve az elmúlt hetek illegális migrációval kapcsolatos számait, kitűnik, hogy továbbra is hetente több száz, olykor ezer feletti bevándorló próbál illegálisan átjutni a magyar határon.

– Az esztendő eddigi adatai nagyon komoly nyomást jeleznek a balkáni útvonalon. A szerb–magyar határszakaszon például 7690 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, más részeken 395-öt.

Ez azt jelenti, hogy 2021-ben már több mint nyolcezer illegális bevándorló próbált betörni az ország területére. Emellett idén a hatóságok több mint száz embercsempészt fogtak el, ez az előző öt év januári adataihoz képest több, mint az említett időszakban összesen. Tehát e téren is jelentős az elmozdulás.

– Más migrációs útvonalakon milyen trendek figyelhetőek meg?

– Elsősorban a Spanyolországba tartó folyosókon tapasztalható növekedés: a Kanári-szigeteken tavaly például kilencszáz százalékos emelkedés volt tapasztalható.

De a most lemondott olasz kormány migrációs politikai fordulata ismét lehetővé tette, hogy az embercsempész- és civil szervezetek által bérelt hajók tömegével juttassák be Európába az illegális bevándorlókat Észak-Afrikából.

– Milyen hatással van a koronavírus-járvány a migrációra?

– A pandémia első hullámában, a nemzetállamok által bevezetett korlátozó intézkedéseknek, határátlépési szigorításoknak köszönhetően kissé lelassult az illegális bevándorlás a balkáni útvonalon, azonban tavaly nyáron visszaálltak a korábbi állapotok, most pedig ismét komoly nyomás jelentkezik a határszakaszainkon.

Épp ezért a kormány igyekszik minden lehetséges fórumon akadályozni az olyan elképzeléseket, mint a kötelező kvóták szerinti betelepítés, a határok megnyitása, illetve az illegális migránsok letelepedésének előnyben részesítése.

Kapcsolódó írásaink