Belföld

Ötmilliárddal többe kerül a Lánchíd felújítása

Miért kerül ötmilliárddal többe a Lánchíd felújítása, ha azt Karácsony intézi? - tette fel a kérdést Facebook-oldalán a Fidesz budapesti frakciója, amely elfogadhatatlannak tartja, hogy egy év alatt több, mint 25 százalékkal emelkedjen ugyanazon műszaki tartalomra kifizetendő összeg.

Ötmilliárddal többe kerül a Lánchíd felújítása
Ötmilliárd forinttal többe kerül a Lánchíd felújítása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Fidesz szerint akkor, „amikor a főpolgármester napi szinten siránkozik, hogy nincs pénze a fővárosnak, akkor különösen visszás, mi több gyanús egy ilyen eset!”

A BKK hétfőn adta közre, hogy eredményesen zárult a Lánchíd felújításának közbeszerzési eljárása. Az A-Híd Zrt.-t, vagyis pontosan ugyanazt a céget hozták ki nyertesnek, amely cég a korábbi, még Tarlós István idejében kiírt pályázaton is a legkedvezőbb ajánlatot tette. Csakhogy akkor még ötmilliárd forinttal kevesebbért vállalta ugyanazt!

A Fidesz bejegyzésében emlékeztet arra, hogy ez a cég az, amelynek karácsonyi partiján Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is kiemelt vendég volt, és ez az a cég, amelyért Karácsony személyesen aggódott, mikor a Közbeszerzési Hatóság szabálytalanság miatt visszadobta a tavaly nyári kiírást.

Egy év alatt Karácsonyék mindösszesen arra voltak képesek, hogy a korábbi tervekkel ellentétben kivették a Váralagút és a pesti oldalon lévő villamos alagút megvalósítását, és a tendert csak a Lánchídra írták ki - tették hozzá.

Objektum doboz

„Azért, hogy a pályázók köre bővülhessen és az ajánlatok kedvezőbbek legyenek, ezért a kiírás szerint rögtön a szerződéskötés után 5 milliárd forint előleget kap a kivitelező cég. Legalábbis ez volt az indok, de ennek pont az ellenkezője történt! Egyetlen új pályázó nem jelentkezett, az ár pedig durván, indokolatlanul emelkedett. Érdekes módon pont ötmilliárddal, amit a nyertes cég most előre meg fog kapni” - zárta bejegyzését a budapesti Fidesz.

Tarlós István vezetése alatt a Lánchíd felújítása kijött volna bruttó 21,8 milliárdból, míg Karácsonynál az összeg bruttó 26,8 milliárdra nőtt.

Karácsony Gergely ezzel kapcsolatban tavaly decemberben közzétett egy Facebook-bejegyzést, amelyben többszörös csúsztatásokkal úgy állítja a be, mintha az általuk kiírt közbeszerzés nyertese tette volna a jobb ajánlatot. Karácsony ugyanis a Tarlósék pályázatában szereplő 35,2 milliárdos árral számol, holott ennek része a Széchényi téren található aluljáró felújításának 13,5 milliárd forintos költsége.

A valóság ezzel szemben az, hogy Karácsonyék 26,8 milliárdos költségű terveiben nem szerepel a villamos-aluljáró felújítása, tehát ha csak a híd felújításának árait hasonlítjuk össze, Tarlósék alatt a pluszköltségekkel együtt 5 milliárd forinttal olcsóbban megvalósulhatott volna a Lánchíd renoválása. 

Emellett a Karácsony-féle eljárásban a vállalkozó cégnek kifizetendő előleg is irreális mértékben, mintegy 60-szorosára emelkedett, így közel 5 milliárd forintot kap előre a kivitelező. A kötbért pedig lefelezték Karácsonyék, náluk maximum a vállalkozói díj 10 százaléka lehet a kötbér, míg Tarlósnál ez a szám 20 százalék volt. Vagyis a vállalkozóknak minden kedvez. Tüttő Kata jól képviselte az A-Híd érdekeit…

Karácsony azonban nem csak a költségeket illetően csúsztatott, ugyanis azt írja, Tarlósék „dobták vissza” az előző közbeszerzést. Ez azonban nem így van, 2020. január 21-én éppen Karácsony döntésére nyilvánították eredménytelennek a korábbi tendert.

Tarlós István a 2019. szeptember 23-án beérkezett ajánlatok alapján árfelülvizsgálatot kezdeményezett, amelynek értékelése már Karácsony polgármestersége alatt zárult le. A Karácsony vezette önkormányzat úgy nyilváníttatta eredménytelennek a közbeszerzési eljárást, hogy a BKK ennek ellenkezőjét javasolta. 

Kapcsolódó írásaink