Belföld

Hallgat Legényről az MSZP

Ukrajnában vizsgálhatják ki a cigarettacsempészésen ért szocialista politikus ügyét, pártja ugyan pillanatok alatt kivonta őt a forgalomból, ám kérdéseinkre nem válaszolnak

Jogsegélyegyezmény alapján az ukrán hatóságok járhatnak el Legény Zsolt csempészési ügyében.

Hallgat Legényről az MSZP
Az ukrán határőrök felvételének részlete Legény autójáról
Fotó: YouTube

Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy a jogsegélyegyezmény szabta keretek között az ukrán hatóságok folytatják le a vizsgálatot a határon cigarettacsempészeten ért Legény Zsolt szocialista politikus ügyében. A Beregsurány–Luzsanka határátkelő ukrán oldalán lebukott volt országgyűlési képviselő, a párt Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának elnöke gépkocsiját, és a csempészárut bűnjelként lefoglalták múlt csütörtöki elfogásakor, ám a politikust – mivel diplomata-útlevél volt nála – elengedték.

Pártja szokatlan módon szinte azonnal kivonta a forgalomból a képviselőt, bár közleményükben csupán azt tudatták, hogy Legény lemondott minden párttisztségéről, és az MSZP-ből is kilépett. Menczer Tamás, a Külügyminisztérium külkapcsolatokért felelős államtitkára közösségi videójában azt mondta, Legény Zsolt hazudott, amikor azt állította, hogy nem tudja, miként került a csempészáru a kocsijába, és akkor is, amikor az ukrán vámosokkal közölte, hogy a beregszászi konzulátus munkatársa, ugyanis tanúk előtt lényegében már a határon elismerte a csempészés tényét.

Amint arról beszámoltunk, Tóth Bertalannak, az MSZP elnökének kérésére adta ki a Külügyminisztérium a diplomata-útlevelet Legény Zsolt számára. A kérést azzal indokolták, hogy Legény a párt külügyi szakértője, és szükséges a kelet-euró­pai országokkal, illetve a határon túli magyar szervezetekkel történő kapcsolattartás. Ugyanakkor információink szerint a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél, Beregszászon és Munkácson hírét sem hallották a szocialista politikusnak, akinek a lebukásában az is szerepet játszott, hogy utazásai előtt nem is akkreditálta magát diplomata-útlevelével.

Az MSZP-ben mindenesetre hallgatnak arról, mikor kapta meg a diplomata-útlevelet Legény Zsolt, és arról is, hogy a pártelnökség kapott-e bármilyen tájékoztatást politikusától a külügyi szolgálata kapcsán.

Érdekes kérdés, hogy Legény hivatalosan miből élt, mert az L-ZS Consulting Kft.-nek, amelynek tulajdonosa és ügyvezetője is volt, öt éve nulla forint volt az árbevétele, 2018 óta pedig már nem volt országgyűlési képviselő sem. Forrásaink azonban valószínűsítik, hogy a fegyelmi tanács elnökeként – ahogyan mások – pártjától is kaphatott juttatást, még ha a cigarettacsempészés okán arra anyagilag nem is szorult rá. Cége ellen több végrehajtási eljárás is indult, legutóbb idén augusztusban.

Kapcsolódó írásaink