Belföld

Ezeket a fontos törvénymódosításokat nyújtotta be a kormány

Az Alaptörvény módosítása megújítja a különleges jogrendre vonatkozó részt Magyarország fokozottabb biztonsága érdekében, növelve a változó jövőbeli kihívások kapcsán megjelenő, felelős kormányzati reakcióképességet - írta kedd esti Facebook-posztjában Varga Judit. A rendkívüli állapototok száma a jelenlegi hatról háromra (hadiállapot, szükségállapot, veszélyhelyzet) módosul, egyértelműbb helyzetet teremtve ezzel.

Ezeket a fontos törvénymódosításokat nyújtotta be a kormány
A védekezés mellett a parlament is folyamatosan ülésezik és folytatja törvényalkotó munkát
Fotó: MH/Purger Tamás

Az igazságügyminiszter bejelentette, hogy benyújtásra került a kormány Alaptörvény módosításra vonatkozó javaslata, amely hazánk, családjaink, gyermekeink biztonságát hivatott szolgálni. 

A változtatás garantálja a gyermek születési nemének megfelelő háborítatlan fejlődését, valamint kimondja, hogy a családban a nő az anya, a férfi az apa.

Az Alaptörvény eddig is kifejezetten a gyermekek jogaként rögzítette a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemre és gondoskodásra való jogot.

A módosítás biztosítja minden gyermek számára Magyarország keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést - írta a miniszter.

Varga Judit írt az átláthatósági záradékról is, amely meghatározza a közpénz fogalmát annak érdekében, hogy az alkotmányos szervek gyakorlatában egységes gyakorlat alakulhasson ki. A Javaslat egyértelműen, világosan és az állami működés egészét átfogóan definiálja a közpénz fogalmát, mely az átlátható közpénzfelhasználás garanciája.

Objektum doboz

Az egyetemek védelméről szóló Alaptörvény-módosítás területén a közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok többek között a megújuló felsőoktatás és a tehetséggondozás sarokkövei, ezért az alkotmányozó kifejezésre juttatja a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kiemelkedő társadalmi értékteremtő szerepét és garantálja a hosszú távú stabil működésüket - teszi hozzá. 

Ezek mellett a kormány módosítja a választási törvényt is, hogy a lehető legjobban vissza lehessen szorítani a kamupártok működését.

A kormány szerint a választáson pusztán a kampánytámogatás elnyerésének céljából elinduló kamupártok léte egy olyan jelenség országunkban, amelynek visszaszorítása az egész társadalom érdeke.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom