Belföld

Orbán: Az egészségügyi rendszer bírni fogja a nyomást

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott a legújabb kormányzati lépésekről.

Orbán: Az egészségügyi rendszer bírni fogja a nyomást
Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor miniszterelnök a beszélgetés elején arról beszélt, hogy tegnap 27 miniszterelnök együttes virológiai megbeszélést folytatott.

Azt tudom mondani, hogy nálunk a helyzet még istenes. Itt sem könnyű, de sokkal rosszabb a helyzet például Belgiumban vagy Hollandiában. Kész zűrzavar, ami Európában uralkodik - mondta a kormányfő.


A maszkviselést be kell tartani

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az uniós intézkedések között próbálnak valamilyen egységes rendszert kialakítani. Mindenki a saját rendszerében bízik a teszteket illetően is - tette hozzá.

Valóban mindenki csinál valamit, de az intézkedések szigorúsága és helyzet nem fedi egymást. Nem a szabályok számának a szaporítása, hanem a meghozott szabályok betartása a legfontosabb - tette hozzá. Abban van a kulcs, hogy a maszkviselést be kell tartani - mondta a kormányfő.
 

A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk Európában

Orbán Viktor kiemelte, hogy mindenkinek hozzá kellett szoknia a helyzethez. Hétfőtől az ellenőrzések tekintetében egy új világ kezdődik. Aki nem hordja a maszkot, az nemcsak a saját, hanem a mások egészségével játszik - mondta a kormányfő.

Aki nem hordja a maszkot, az mindenkit veszélybe sodor. A rendőrségnek lehetősége lesz a különféle boltok, éttermek bezárására. Az állampolgári fegyelmezettséget tekintve elég jól alkalmazkodtunk. Az egészségügyi rendszer bírni fogja a nyomást - emelte ki Orbán Viktor.

A harmadik legnagyobb egészségügyi tartalékkal rendelkezünk Európában - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátette, a lélegeztetőgépet tekintve az elsők vagyunk.

Objektum doboz


December vége-január elején megjöhet az első adag koronavírus-elleni vakcina Magyarországra

Kétszer annyi influenza elleni oltásunk van, mint békeidőben, de lehet ez nem elég, ezért rendeltünk 360 ezret, valamint van egy magyar vakcinagyár is - tájékoztatott a miniszterelnök, kiemelte, Debrecenben is épül egy új oltóanyag-gyár. A kormányfő elmondta továbbá, hogy mind a remdesivirt, mind a favirapiravirt gyártjuk.

Remekül küzdenek az orvosok és az ápolónők. Mindenki fáradt, mindenkinek van problémája, de az orvosaink tudják, ha baj van, akkor menni kell. Bírni fogják, és mindnyájan bírni fogjuk.

Úgy számolok, december vége-január elején megjöhet az első adag koronavírus-elleni vakcina Magyarországra. Már január környékén be lehet oltani a krónikus betegeket, és a legveszélyeztetettebb csoportot –emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor utasította az Operatív Törzset, hogy legyen egy átoltottsági terv. Áprilisban inthetünk búcsút a járványnak a mostani állás szerint – mondta a miniszterelnök.  


Folyamatos az egyeztetés az orvosi jogviszonyról

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az orvosok jogállásáról szóló törvényről folyamatosan egyeztetnek.

Kiemelte, a kirendelési szabályokat humanizálni kell, de egy járványhelyzetben a kirendelés maradni fog.

A miniszterelnök szerint jogos-életszerű igények vannak. A magánpraxis ügyéről azt mondta, hogy kialakult egy életforma, és próbálnak rendet tenni ezen a területen is. A következő kormányüléseken biztosan döntenek majd ezekről a kérdésekről.


Össze fog állni a családtámogatási rendszer

A kormányfő arról is szólt, hogy van egy optimista kép előtte gazdasági téren, de pénzügyi téren nem lesz könnyű.

Mindezen helyzetben sikerült végrehajtani a nagyon jelentős egészségügyi béremelést. Eljött az ideje annak is, hogy az elviselhetetlen alacsony fizetéseket meg tudják emelni. Mindezek mellett össze fog állni a családtámogatási rendszer.

2010-ben is az első döntések a családtámogatás területén voltak - mondta a kormányfő.


„Amíg ez a kormány van, addig nem jönnek be a migránsok”

A brutális nizzai terrorcselekmény kapcsán Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország nem fogja hagyni, hogy Brüsszelből hazánkra erőltessék a migrációra vonatkozó szabályok megváltoztatását, nem fogunk arra az útra lépni mint Nyugat-Európa.

Emlékeztetett, a magyar ellenzék is bevándorláspárti, „egy falkában” vannak azokkal, akik a bevándorlás szabályainak megváltoztatásáért helyeznek nyomást hazánkra.

Hozzátette: Magyarország érdeke, hogy Európa szerte olyan migrációellenes vezetők legyen kormányon, mint például a jelenleg ellenzékben lévő olasz Matteo Salvini.


Nagyot romlott a helyzet Nyugat-Európában

Matteo Salvini megakadályozta a bevándorlást. Nekünk Nyugat-Európában is az az érdekünk, hogy bevándorlásellenes politikusok legyenek a hatalmon – hangsúlyozta a kormányfő.

Egyébként fel vagyok dúlva, mivel 1984-ben voltam először Nyugat-Európában, de soha nem féltem – emlékeztetett Orbán Viktor.

Ha a saját gyerekeink kimennek Nyugatra, akkor aggódni kell. Volt egy fantasztikus kontinensünk, és érthetetlen, hogy egyesek hagyják, hogy ilyen helyzet alakult ki – mondta a kormányfő.


Semmilyen ok sincs arra, hogy valaki meggyilkoljon ártatlanokat

Lehet beszélni arról, hogy az európai szólásszabadság jól van-e berendezve, de arra semmilyen ok sincs arra, hogy valaki meggyilkoljon ártatlanokat - mondta a kormányfő, hangsúlyozta, nem lehet elvenni a másik ember életét, és menthetetlen bármilyen gyilkosság egy békeidőben.

Orbán Viktor elmondta, hogy október 31-én egy református templomot avat fel Budapest mellett. Szólt arról is, hogy a reformáció mentette meg a magyar nyelvet, és nemzettudatot a 16. században. Ezt még a katolikus testvérek is elfogadhatják - tette hozzá. 

Kapcsolódó írásaink