Belföld

Kontrát: A kormány az utazási korlátozásokkal együtt is figyel a határ mentén élők igényeire

Keddtől két idősávban, reggel és délután két-két órában megnyitják az ingázók előtt a magyar-osztrák határon lévő Pinkamindszent-Strém átkelőt - jelentette be a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a helyszínen.

Kontrát: A kormány az utazási korlátozásokkal együtt is figyel a határ mentén élők igényeire
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Kontrát Károly kifejtette: a kormány a szeptember elsején bevezetett utazási korlátozásokkal együtt is figyelemmel van a határ menti térségben élők szempontjaira. A munkába és az iskolába járók érdekében ezért keddtől mindennap 6 és 8 óra, valamint 15 és 17 óra között megnyitják a Pinkamindszent-Strém átkelőt a magyar-osztrák határon.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, nő a fertőzöttek száma, mindent meg kell tenni ebben a helyzetben annak érdekében, hogy a fertőzés terjedését meg tudjuk akadályozni. Egyszerre kell gondoskodni az idősek és az iskoláskorúak biztonságáról, és meg kell őrizni a magyar gazdaság működőképességét.

Tavasszal, az első hullám idején már bevált az utazási korlátozás, amit a kormány szeptember elsejével újra elrendelt. A határ mentén élők érdekeire tekintettel azonban lehetővé tette 30 kilométeres térségben, hogy az ingázók szabadon közlekedhessenek - idézte fel Kontrát Károly.

Hozzátette, hogy Pinkamindszenten a környék polgármestereivel egyeztettek arról, hogy milyen tapasztalatokat szűrtek le a korlátozás elmúlt egyhetes időszaka alatt. Az érintettek azt kérték, az átjárás ne jelentsen súlyos többletterheket, az észszerűnél hosszabb időt a dolgozóknak vagy az iskolásoknak, ezért döntöttek a Strém felé vezető átkelő két idősávban történő megnyitásáról.

Vargha Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a gazdaság működőképességének fenntartása érdekében döntöttek arról, hogy segítik a magyar-osztrák határon át munkába és iskolába járókat.

Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány már a múlt hét végén lehetővé tette az üzleti és gazdasági célú beutazást minden állampolgár számára korlátozások nélkül, amit szintén a magyar gazdaság zavartalan működésének biztosítása indokol.

V. Németh Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy múlt héten már újból megnyílt a kétvölgyi és az alsószölnöki magyar-szlovén határátkelő, továbbá a magyarszombatfai átkelőn biztosítják a gyerekek számára az iskolába járást, a magyar-osztrák határon pedig szintén megnyitották a szentpéterfai határátkelőt is.

Ezek a döntések azért jelentősek, mert hétfőn is rekordot döntött Magyarországon az új koronavírus-fertőzöttek száma, ezért nagyon nehéz feladat egyszerre megóvni az emberek egészségét, de biztosítani a gyárak működését, a határokon pedig fenntartani a gazdasági, oktatási vagy éppen egészségügyi szolgáltatások igénybevételével járó kapcsolatokat.

Kapcsolódó írásaink