Belföld

Az iskolai sportlétesítmények nem csak a diákokat szolgálják

Simicskó István: Tudjuk, hogy azok a fiatalok, akik már gyermekkorukban sportolnak, nagy valószínűséggel felnőttként is szakítanak majd időt a mozgásra

A kormány döntése nyomán összesen nyolcvankilenc új tornaterem épül, melyből huszonnégyet már át is adtak. Megkezdődött az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola két szabadtéri sportpályája egyikének befedése, és ennek apropóján Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője az iskolai testnevelés fontosságáról beszélt.

Az iskolai sportlétesítmények nem csak a diákokat szolgálják
Bejáráson. Simicskó István, Bognár Sándor igazgató és Maruzsa Zoltán államtikár
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– A fejlesztések megvalósítását mennyire hátráltatta a koronavírus-járvány?

– A korábban elindult fejlesztések a rendkívüli helyzet ellenére is folytatódtak. A program nyolcvankilenc tornacsarnokából huszonnégy már elkészült. Ezenkívül további tizenkilenc komplex sportlétesítmény építését is magába foglaló iskolai beruházásnak köszönhetően összesen száznyolc tornaterem létesül. Az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola tornacsarnokának fejlesztése ezen felül történik meg, amely egy modern, fűthető, könnyűszerkezetes tornacsarnok lesz.

– Korábban sportért és ifjúságért felelős államtitkár volt, ezért tartja fontosnak ezeket az általános iskolai fejlesztéseket?

– Azt gondolom, hogy a gyermekeinknél, az ő jövőjüknél nincs nagyobb kincsünk. A mostani fejlesztések is alapvetően róluk szólnak. Márai Sándor szavaival élve: a gyermek a legnagyobb csoda. Nagyon fontos, hogy milyen módon nevelődnek. Szükség van korszerű iskolákra, szükség van kiváló pedagógusokra és szükség van ilyen létesítményekre, mint ez a tornacsarnok, amely hozzájárulhat a diákok testi, lelki, szellemi fejlődéséhez. Az iskola tanulói eddig is kimagasló eredményeket értek el a sport területén. Az intézményben sokrétű sporttevékenység folyik, mindezt jól reprezentálja, hogy a különböző versenyeken rendszeresen az élvonalban szerepelnek az itt tanuló diákok. Fontos tehát, hogy biztosítsuk további fejlődésükhöz a megfelelő infrastruktúrát.

– Ezt kizárólag az iskola diákjai használják majd?

– A tervezett októberi átadás után, tanítási időben az iskola ötszáz diákján kívül a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói is használhatják majd a létesítményt két évig. A kormány döntése nyomán, a rend alapokmánya kihirdetésének kilencszázadik évfordulójához kapcsolódóan számos fejlesztés, rekonstrukció indult el a rend működési körébe tartozó intézményeknél, így a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumnál is. Az iskola egy új tornacsarnokkal bővül. Láthatjuk tehát, hogy a rendszeres testmozgásra, egészséges életmódra nevelés kiemelt célként szerepel a kormány intézkedései között. Nagyon örülök, hogy Újbuda részt vehet nemcsak a tornaterem-építési programban, hanem az iskolai fejlesztések során is számon tartják.

– Milyen további kihasználtsága lesz az új, fedett sportcsarnoknak?

– A könnyűszerkezetes épület a tanórai foglalkozások mellett kora délutánonként az iskolai tömegsportot segíti. Délutántól kora estig az Emericus SE szervezésében elsősorban kézilabda-foglalkozások lesznek, este pedig felnőtt csapatok számára biztosít lehetőséget különböző szabadidős sportok gyakorlására. A hétvégéken sem marad majd kihasználatlanul, hiszen kiválóan alkalmas szabadidősportok, diákolimpiák, utánpótlás-versenyek rendezésére. Mindez hűen példázza, hogy egy apró lépés is milyen sokak életére gyakorolhat jó hatást.

– A mindennapos testnevelés bevezetése ezek szerint jó döntés volt?

– Visszahoztuk a fiatalok életébe a mindennapi mozgást mint az élet természetes részét. Erre így kell tekintenünk. Tudjuk, hogy azok a fiatalok, akik már gyermekkorukban sportolnak, nagy valószínűséggel felnőttként is szakítanak majd időt a mozgásra. Már most tehetünk azért, hogy felnőttként is teljesebb és egészségesebb életet élhessenek. Azt gondolom, hogy az edzett test jó hatással lehet a gyermekek jellemfejlődésére is. A tornacsarnok az élet kicsinyített mása, hiszen az élet is folyamatos küzdelem. Márai Sándor szavaival élve: „Egészségesnek maradni annyi, mint tisztességesnek és igazságosnak maradni.”

Kapcsolódó írásaink

„Minden ember véleménye számít”

ĀSimicskó István szerint a baloldal azért reagál idegesen, mert a nemzeti konzultáció egy sikeres folyamat, amellyel egyetértési pontokat tud kialakítani a kormány