Belföld

A válságkezelés egyik eszközévé vált a családok támogatása

Fűrész Tünde: A jövő évi költségvetés alkalmas arra, hogy a járvány negatív hatásait kompenzálja, és ezzel hozzájáruljon a kedvező népesedési folyamatok fennmaradásához

A járványügyi és gazdasági helyzet ellenére nem csökkent a gyermeket nevelők támogatása, hanem még növekedett is, nem úgy, mint 2010 előtt, amikor a válságok idején a balliberális kormányok a családokon spóroltak.

A válságkezelés egyik eszközévé vált a családok támogatása
Nem csupán megőrizték az addigi családpolitikai intézkedéseket, de újabb elemmel gazdagodott az édesanyák által igénybe vehető kedvezmények sora
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A gazdaságvédelem és egyúttal a családvédelem költségvetése a jövő évi büdzsé – szögezte le lapunk érdeklődésére Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke. A múlt héten elfogadott költségvetési törvény szerint jövőre a nyugdíjakra 327, a családok támogatására 67, a szociális szférára 41 milliárd forinttal jut több, mint idén. A civil szervezet elnöke hangsúlyozta: a járványügyi és gazdasági helyzet ellenére nem csökkent a családok támogatása, hanem még növekedett is, ráadásul úgy, hogy minden generáció számára biztosít pluszforrásokat, a nyugdíjasoktól a gyermekekig.

Fűrész Tünde szerint míg 2010 előtt válságok esetén a családokon spóroltak az akkori kormányok, most a családok további erősítése önmagában a válságkezelés egyik eszközévé vált, ezért a családok – a nehezebb gazdasági helyzet ellenére is – a jövő évi költségvetés nyertesei.

Elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszavezetése, folytatódik a Családvédelmi akcióterv, fennmarad a családi adórendszer, és a bruttó fizetés száz százalékára emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) összege – sorolta az intézet vezetője. Rámutatott: a csed növelésével az édesanyák több pénzt kapnak kézhez, mintha nem vállaltak volna gyermeket, hiszen a korábbi fizetésüket a járulékok levonása nélkül megkapják, a csed után csak személyi jövedelemadót kell fizetni.

Mindemellett az első sikeres nyelvvizsgához, a KRESZ-tanfolyamhoz és –vizsgához támogatást kapnak a kisgyermekes édesanyák, emelik az ápolási díjat, növelik az óvodai és bölcsődei férőhelyek számát, és továbbra is kiemelten kezelik a gyermekétkeztetés finanszírozását. A Családvédelmi akcióterv hatására a téli és a tavaszi hónapokban nőtt a gyermekvállalási kedv, a születések és a házasságkötések száma is – emlékeztetett Fűrész Tünde, aki szerint a jövő évi költségvetés alkalmas arra, hogy a járvány negatív hatásait kompenzálja és ezzel hozzájáruljon a kedvező népesedési folyamatok fennmaradásához.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közölte: üdvözli a csed emeléséről szóló kormányzati döntést. A csed az a támogatási forma, amely a legsebezhetőbb időszakban segíti a családokat, ekkor adódnak olyan kiadások, amelyeket csökkent bevételből kell finanszírozni. Ez a helyzet változik meg a jövő év júliusától – írta Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke. Hozzátette: a nagycsaládosok számára külön öröm, hogy a csed és a négy gyermeket vállaló édesanyák szja-mentessége „összeér”, így a negyedik gyermeküket vállaló édesanyák nettó bérük helyett már a teljes bruttó bérüket megkapják. Ez sokak számára ösztönzően hathat, hogy a negyedik gyermeket is vállalják – állapította meg az egyesület vezetője. Kiemelte: a családok támogatása iránti elkötelezettséget jelzi, ezzel a családok bizalmát erősíti, hogy a járvány okozta, gazdaságilag nehéz időszakban nem csupán megőrizték az addigi családpolitikai intézkedéseket, de újabb elemmel gazdagodott az édesanyák által igénybe vehető kedvezmények sora.

Kapcsolódó írásaink