Belföld

Orbán Viktor leiskolázta az ellenzéket az Országgyűlésben

Soros Györgyről, a Lánchíd felújításáról és a szakszervezetek támogatásáról is kérdezte az ellenzék Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn az Országgyűlésben, az azonnali kérdések között.

Orbán Viktor leiskolázta az ellenzéket az Országgyűlésben
A kormány - még Tarlós István főpolgármestersége idején - ennek ellenére megszavazott 6 milliárd forintot a Lánchídra, és ez áll a főváros rendelkezésére - közölte Orbán Viktor
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az azonnali kérdések és válaszok óráját Jakab Péter nyitotta, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek „Soros-fóbiája” van, évek óta azt hallani ugyanis a kormánytól, hogy Sorosnak veszélyes tervei vannak.

„Nem érzi úgy, hogy ez végtelenül ciki?” - kérdezte a kormányfőt. Azt is mondta a Jobbik frakcióvezetője: pártja megérkezett középre, „a Jobbik ma pontosan ott van, ahol egy magyar néppártnak lennie kell” ahhoz, hogy minden egyes tisztességes magyart képviselni tudjon.

Ezzel szemben szerinte Orbán Viktor „a liberális internacionálé alelnökéből keleti diktátorok Nyugat-ellenes barátja” lett, „egyik szélsőségből a másikba”.

A reagálás előtt Kövér László házelnök figyelmeztette a Jobbik politikusát, hogy vannak határok, amelyeket nem enged átlépni, ezért fontolja meg a szavait, ellenkező esetben elveszi tőle a szót.

„Az Országgyűlésben van, nem egy kocsmában a jobbikos haverjaival” - mondta.

„Jakab Péter próbáljon felnőni Bajcsy, Nagyatádi, vagy Apponyi szintjére, akiknek a helyén ül”

Orbán Viktor válaszában először azt kérdezte a Jobbik frakcióvezetőjétől: „Van még odaát valaki?”

A felszólalást úgy értékelte: „a Jobbik vezetője esküt tett Soros Györgynek”. Azt is mondta, hogy Jakab Péter kiabál, gyalázkodik, rendszeresen valótlant állít és mindezt rendkívül faragatlan beszédmódban teszi. Az ellenzék soraiban korábban olyan nagyszerű emberek foglaltak helyet, mint Apponyi, Bajcsy vagy Nagyatádi.

„Próbáljon felnőni hozzájuk!” - tette hozzá.

Jakab Péter úgy reagált: „milyen sértődősek ma a tolvajok”. Erre Kövér László elvette tőle a szót, megjegyezve, tudja, hogy provokált a frakcióvezető, de „ez a dolgok rendje”.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszél az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök (k) beszél az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

„Mekk-mesterekkel nehéz, a Lánchíd felújításához csak a szakértelem hiányzik”

A szocialista Harangozó Tamás a Lánchíd felújításáról kérdezte Orbán Viktort. Úgy fogalmazott: a felújítás még nem kezdődött meg, a kormány ugyanakkor több más fontos döntést is hozott, példaként említette az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt 6 milliárd forintot, a tűzijátékra tervezett 1,3 milliárd forintot, továbbá a közlekedési múzeum megtervezésére fordítandó 7,8 milliárdot, valamint azt, hogy az MTVA jövő évi költségvetéséhez 20 milliárd forintot „dobtak hozzá”, luxusszállodák felújítására pedig 83 milliárdot költöttek.
A Lánchíd felújításához a főváros 10 milliárd forintot kér. Miért nem ér meg ennyit a kormánynak a híd rekonstrukciója? - kérdezte.

Orbán Viktor azt válaszolta: a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzat március 31-én 180 milliárd forintos állampapír-állománnyal rendelkezett. Az utána következő legtöbb ilyen pénzzel rendelkező önkormányzatnak kevesebb mint 20 milliárdja van - jegyezte meg.

Hozzátette továbbá azt is: valóban létezik a turizmus fejlesztésére a Kisfaludy-program, de a teljes igazság az, hogy a kormány támogatásával 650 panziót újítottak fel és 20 ezer szálláshely kapott támogatást.

Harangozó Tamás visszakérdezett: ha a 180 milliárd forint csak úgy ott van, akkor Tarlós István korábbi főpolgármester kilenc év alatt mit csinált?

A központi költségvetésnek be kell szállnia a hídfelújításba - jelentette ki.

A miniszterelnök megismételte: „a kormány által állítólag nyomorgatott” Budapest számláján 180 milliárd forintnyi, bármikor mozgósítható állampapír van. A kormány - még Tarlós István főpolgármestersége idején - ennek ellenére megszavazott 6 milliárd forintot a Lánchídra, és ez áll a főváros rendelkezésére - közölte.

Úgy fogalmazott: a Lánchíd felújításához nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, „Mekk mesterekkel nehéz”.

Orbán Viktor Facebook-oldalán megosztott egy videót a legcsattanósabb válaszaival. „A vadászszezonnak vége. Szeptemberben folytatjuk” - írta bejegyzésében.

Objektum doboz

Jól haladunk a régi igazságtalanságok orvoslásával

Az LMP-s Keresztes László Lóránt azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mit terveznek a vasúti mellékvonalakkal. Azt mondta, a balliberális kormányok intézkedései a vidék ellen, a vasúti mellékvonalak ellen irányultak, és akkor a mostani kormányzó erők tiltakoztak, most mégis ezt a hagyományt követik.

A mellékvonalakat elsorvasztásra ítéltek, és nincs racionális szakmai év e mögött - vélte.

Közölte: ez támadás a vidék ellen, mert bár a járványügyi veszélyhelyzet véget ért, nem vonták vissza az intézkedést, maradt a járvány idejére meghirdetett menetrend.

Orbán Viktor válaszában kiemelte: a képviselőnek nem kell megvédenie a magyar vidéket, vidékbarát kormányzás van tíz éve.

Orbán Viktor miniszterelnök beszél az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszél az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A régi igazságtalanságokat most próbálják meg orvosolni, és nem haladnak ezzel rosszul - fogalmazott.

Elmondta: ma Magyarországon a vasúti közlekedés járványügyi menetrend szerint zajlik, és amíg a járványveszély fennáll, ilyen menetrend szerint közlekednek a vonatok.

A tapasztalatokról elemzések készülnek, és ezek alapján hoznak majd döntést - közölte.

Keresztes László Lóránt szerint nem lehet azt mondani, hogy nincs forrás a vasúti fejlesztésekre, ezt mutatja a Budapest-Belgrád vonal is.

A kormányfő úgy válaszolt, minden olyan beruházásnak van geostratégiai értelme, amely Budapestet köti össze a régió nagyvárosaival.

Megjegyezte: nemzetközi szerződés garantálja a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését, ennek vannak bizonyos feltételei.

Nem helyes a munkanélküliség kérdésében összevissza beszélni

A párbeszédes Szabó Tímea arról beszélt, hogy a járvány alatt csaknem félmillió ember vesztette el állását vagy csökkent a bére, de közben a kormány szórja a pénzt a „haveroknak”. Azt kérdezte, igénybe vette-e Mészáros Lőrinc szállodalánca a kormányzati bértámogatást, mielőtt elbocsátotta volna munkavállalóit.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a munkahelymegtartó támogatásoknál mindegy, ki kapja azt.

Közölte: nem helyes a munkanélküliség kérdésében összevissza beszélni, és azt állítani, hogy félmillió ember vesztette el a munkáját, tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot.

A járvány kitörése előtt 4,5 millió ember dolgozott, most 4 millió 370 ezer, vagyis 130 ezerrel kevesebben - mutatott rá.

Megerősítette: amennyi munkahelyet a járvány megszüntetett, annyit teremtenek.

Szabó Tímea közölte: 130 ezer regisztrált munkanélküli van, de többeknek csökkent a fizetése, vagy fizetés nélküli szabadságra kényszerültek.
A miniszterelnök azt mondta: összekeverni a pénzügyi támogatást a közbeszerzéssel politikai iskolázatlanságra utal.

Ő azzal a címmel kapott kérdést a képviselőtől, hogy Mi folyik itt? - idézte fel, azt kérve a politikustól, hogy legközelebb mondja el, mire kíváncsi konkrétan, és akkor szívesen ad választ.

Kásler Miklós feljelentést tett a baloldali kamuvideó miatt 
Kovács Sándor (Fidesz) azt kérdezte Kásler Miklóstól, hogy a baloldali kamuvideónak lesznek-e következményei? Kásler Miklós azt mondta, hogy az ellenzék célja a parlament és a kormány lejáratása.Személyesen engem akartak megbuktatni a kamuvideóval. Június 11-én a minisztérium feljelentést tett, mert ez nem erkölcsi és nem politikai kategória volt. 

„Gazdaság fejlesztést végzünk”

A miniszterelnök Szakács Lászlónak (MSZP) adott váalszában azt mondta, hogy a Kisfaludy-programnak semmi köze nincsen a munkahelyvédelmi intézkedésekhez. A kettő nem ugyanaz, és mindkettő esetében teljesen más feltételeknek kell megfelelni - tette hozzá. Orbán Viktor viszonválaszában közölte, gazdaságfejlesztést végeznek, és a baloldal emberei, a vörösbárók is kapnak támogatásokat. Nem az alapján hozok döntést, hogy kinek milyen színe van, mert a gazdaságot nem lehet pártalapon építeni. Aki értelmes fejlesztési programmal érkezik, az kap támogatást - zárta válaszát. 

„Meg kell védeni a pedagógusokat és a többi gyereket”

Orbán Viktor Bősz Anettnak (DK) azt válaszolta, hogy Magyarországon a világ legmodernebb gyárai működnek, és ezeket a gyárakat azok a munkások működtetik, akik a mi iskolarendszerünkből kerülnek ki. Ezeket a gyárakat magyar menedzsment vezeti, és ők is a mi oktatási rendszerünkből kerültek ki. Nem lehet fekete-fehéren nézni a magyar oktatási rendszert, és több megbecsülést kérek az oktatási rendszer kritikusaitól -hangsúlyozta ki a a miniszterelnök. 

Orbán Viktor szerint a legrosszabb anyagi helyzetből érkezők integrálásával továbbra is küszködnek, és több helyen szükséges iskolaőrség, meg kell védenünk adott esetben a pedagógusainkat és a többi gyereket. 

Arról is beszélt, hogy a felzárkózás két lehetőségből áll, először tanulni kell, majd pedig dolgozni. Csak így lehet kikerülni a nehéz helyzetből - tette hozzá a miniszterelnök. A tanulást és a munkát is támogatni kell. Lehetetlen dolog, hogy egy szülő bemegy az iskolába, és fizikailag megfenyegeti a tanárt, ott rendet kell tartani - tette hozzá. 

Ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből, a kormány ezt örömmel megvizsgálja

A Demokratikus Koalíció képviselője, Varju László  arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség egyik vezetője levelet írt Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének, akit arról tájékoztatott, hogy forrást vontak el tőlük. Varju László közlése szerint az indoklás az volt, hogy Kordás László a kormány ellen fellépő politikusok oldalára állt a „rabszolgatörvény” idején. A levelet a DK képviselője zsarolásnak, fenyegetésnek minősítette, az szerinte „maga a diktatúra”.

Orbán Viktor erre azt mondta: ha a szakszervezetek pénzt kérnek a költségvetésből, a kormány ezt örömmel megvizsgálja.

Varju László szerint ez a levél valójában nem a szakszervezetekről szól, hanem az általuk képviseltekről. Úgy fogalmazott: „éppen száz évvel a fehérterror után ez a legelvetemültebb gondolkodású kormány”.

A miniszterelnök azt felelte: Varju László gazdasági minisztériumi államtitkár volt a szocialista kormányban, amelynek nyolc éve alatt a baloldal a minimálbért 23 500 forinttal emelte, a 2010 óta hivatalban lévő kormány 87 500 forinttal. Hozzáfűzte: míg 2010-ben a bruttó átlagkereset 200 ezer forint volt, addig ma meghaladja a 400 ezret.

Kapcsolódó írásaink