Belföld

Baloldali aktivista lopja a konzultációs íveket

Egy szolnoki ház postaládájából lopta ki a nemzeti konzultációs íveket egy nő - derült ki egy videofelvételből.

Baloldali aktivista lopja a konzultációs íveket
Kézbesítő nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Egy, az Origo birtokába került videofelvételen egyértelműen az látszik, hogy egy nő egy szolnoki ház postaládájából kilop egy borítékot. Ezt követően megnézi, és elmegy vele.

A portál elérte az érintett társasház tulajdonosát, aki elmondta, hogy miután megnézte a felvételt, megkérdezte a postát, milyen borítékot kézbesítettek aznap. 

Objektum doboz

A postán megerősítették, hogy a nemzeti konzultációs íveket hordták ki aznap. A ház tulajdonosa arról is beszélt, hogy információi szerint a városban több postaládából is loptak el konzultációs íveket. 

A videofelvételen szereplő nőről az Origo birtokába több kép is került. Az alábbi fotón az látható, hogy Radócz Zoltánnal, a baloldali pártok polgármesterjelöltjével közösen kampányolt még a tavalyi EP-választáson. A postaládából lopó nő MSZP-s sapkában szerepel a képen.

A postaládából lopó nő MSZP-s sapkában szerepel a képen
A postaládából lopó nő MSZP-s sapkában szerepel a képen
Fotó: origo

A mostani akció beleillik abba a nemzeti konzultáció elleni baloldali támadásba, aminek az egyik vezére a radikális baloldali Hadházy Ákos. A független képviselő és több társa arra buzdította szimpatizánsaikat, hogy nekik küldjék meg a kérdőíveket, ne a kormánynak.

Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke felhívta a figyelmet: „Ha olyan kérdőíveket gyűjtenek be, amelyen szerepel név, akkor az adatkezelésnek minősül” - hívta fel a figyelmet az adatvédelmi hatóság vezetője, aki elmondta, kizárólag meghatározott célból lehet adatot kezelni.

Álláspontja szerint ilyen esetekben „a hozzájárulás a megfelelő jogalap”, amihez az adatkezelés céljáról, az adatok őrzésének időtartamáról, a törlés módjáról megfelelő tájékoztatót kell készíteni. Azzal, hogy valaki automatikusan begyűjt kérdőíveket, még ha azt nevekkel együtt gyűjti is be, akkor sem szolgálhat szimpatizánsokról készült adatbázis építésére - fogalmazott.

Kiemelte, hogy Hadházy Ákos korábbi akciója miatt jelenleg is zajlik az eljárás az adatvédelmi hatóságnál. Az, hogy ebben az ügyben indul-e eljárás, többek között attól is függ, hogy érkezik-e panasz az akció ellen.

Kapcsolódó írásaink