Belföld

Gulyás Gergely: Az enyhítés után is szükséges a szabályok betartása

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az M1 hírcsatornán ismertette a kijárási korlátozás feloldására vonatkozó részletes információkat.

Gulyás Gergely: Az enyhítés után is szükséges a szabályok betartása
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter
Fotó: MH / Papajcsik Péter

Az elmúlt napokban is többen gyógyultak meg, mint amennyien megfertőzödtek - indokolta meg Gulyás Gergely, miért következnek enyhítések a fővárosban. Nem méltatlan vitákra, hanem felelősségteljes döntésekre van szükség – mondta.

Kiemelte, a veszélyhelyzet 66. napjánál járunk, amely rendkívüli kihívás elé állította az egész országot. A járvány leginkább Budapest és környékén koncentrálódott, így ennek megfelelően ezen a területen tovább fenntartották a kijárási korlátozást.

Mint mondta, az utóbbi napokban az aktív fertőzöttek száma csökkent, erre való tekintettel vasárnap éjféllel megszűnnek a kijárási korlátozások a fővárosban is.

Azonban ezután is szükséges a szabályok alkalmazása: a maszk viselése a tömegközlekedési járműveken és az üzletekben, illetve a másfél méteres védőtávolság betartása. 

Az idősek bevásárlási sávja megmarad. A piacok nyitvatartásáról és az idősek sávjáról az érintett polgármesterek szabadon dönthetnek. 

Hétfőtől valamennyi üzlet kinyithat, szabadon látogathatóak innentől az állatkertek, szabadtéri múzeumok. A budapesti kávézók és éttermek teraszai is fogadhatnak vendégeket. Kiemelte, hogy a vendéglátóhelyet üzemeltetőknek 2020 szeptember 1-éig nem kell közterülethasználati díjat fizetniük.

Az istentiszteletek és misék, valamint a polgári házasságkötés és temetés egyaránt megtarthatók. Gulyás Gergely emlékeztetett, vidéken június 1-jétől lehet legfeljebb 200 fős lakodalmakat tartani, Budapesten erre június 15-től nyílik majd lehetőség akár szállodákban, vagy éttermekben is.

Hétfőtől a felsőoktatási intézmények nyitva lehetnek, amelyről a rektor jogosult dönteni. Az egyetemi kollégiumok látogatása ugyanakkor továbbra is tilos.

Hozzátette, még szombaton megjelennek a most meghozott intézkedések a Magyar Közlönyben, amelyek vasárnap éjféltől lépnek hatályba.

Gulyás Gergely köszönetet mondott mindenkinek, hogy fegyelmezetten betartották a korlátozásokat. A miniszter végül leszögezte, ha a helyzet nem változik, akkor a kormány vissza fogja adni különleges felhatalmazását május végén.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: A kijárási korlátozást feloldjuk

ĀA járvány erejét Budapesten is letörtük, áttérhetünk a védekezés második szakaszára, a főváros mindig két hét késéssel követi a vidéket - Az összes döntést időben meghoztuk, mindannyian felelősségteljesen viselkedtük - VIDEÓ

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom