Belföld

„A liberális média és több politikus Európa-szerte Magyarországról álhíreket terjeszt”

Interjút adott Varga Judit miniszterelnök a francia Putsch-nak, amelyben a tárcavezető a hazánkkal szemben megfogalmazott vádakra reagál.

„A liberális média és több politikus Európa-szerte Magyarországról álhíreket terjeszt”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

„A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés első szakaszában sikeresen készítettük fel Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére” - számolt be róla a miniszter a francia médiának az interjúban, amely arra is kitér: Magyarország az elkövetkező időszakban a GDP nagyságrendileg 18-20 százalékával egyenértékű, több mint 28 milliárd eurót biztosít a gazdaság megvédésére a gazdaságvédelmi akcióterv keretei között.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az Orbán Viktor által március 11-én kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet felháborodást okozott Franciaországban és a liberálisnak mondott demokráciákban, Varga Judit a következőket válaszolta: „Európában olyan jelenséggel állunk szemben, amely minden országot érint; minden ország ugyanazt a mintát követi: óvintézkedéseket vezet be, hogy életeket mentsen, megóvja az emberek egészségét, és legyőzze a gazdasági következményeket. Mi magyarok sem teszünk másképp. A törvény keretet adott a kormánynak. hogy a szükségesség és az arányosság elvei mentén intézkedéseket megteremthessen a COVID-19 elleni küzdelemben, hogy az állampolgárok életét és egészségét megvédje, és a járvány okozta gazdasági következmények csökkenteni tudja”.

A miniszter kiemelte: azt látjuk, hogy „ennek ellenére sok a szándékos félremagyarázás és fake news a törvény körül, amit a mainstream liberális média és több politikus is előszeretettel közöl tényként Európa-szerte”.

„Sajnálatosnak tartjuk, hogy az álhírek terjesztésébe nemcsak politikai ellenfeleink, hanem egyes néppárti politikusok is aktívan bekapcsolódtak. Elvárjuk, hogy azok, aki tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak, kérjenek bocsánatot a magyar emberektől és vonják le a megfelelő következtetéseket” - szögezte le a miniszter, kiemelve: számtalanszor elmondta, hogy meg kell ismerni az alig néhány oldalas törvényt, „hiszen a tények ismerete nélkül a vád és az ítélet könnyen megegyezhet”.

„Többször is kiemeltem már, hogy a valótlan állításokkal ellentétben a felhatalmazás sem időbeliségét, sem pedig tárgyát tekintve nem korlátlan, hiszen az Országgyűlés bármikor visszavonhatja a kormánynak adott felhatalmazást” - hangsúlyozta Varga Judit.

„Elképesztőnek és felháborítónak tartom, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor az emberek életének, egészségének biztosítását helyezi minden ország előtérbe, és a gazdaságát próbálja újraindítani, egyes politikusok legfontosabb feladata még ilyenkor is a Magyarország elleni politikai vádaskodás. Ez egyértelmű pótcselekvés. Azok tesznek így, akik nem tudnak, vagy nem akarnak bekapcsolódni a valódi válságkezelésbe” - hangsúlyozta a francia lapnak adott interjúban Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink