Belföld

Orbán Viktor: A nagy rohamot felkészülten fogjuk várni

A magyar korfát ismerve és a külföldi helyzetet látva, nekünk a legrosszabb esetre kell készülni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Orbán Viktor: A nagy rohamot felkészülten fogjuk várni
Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban
Fotó: MH

Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-fertőzöttek számára 30 ezer ágynak és 8 ezer lélegeztetőgépnek kell szabadnak lennie - jelentette ki a kormányfő.

Részletezte, Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Ezen felül 16 százaléknyi ágyat kellett felszabadítani, hogy meglegyen az 50 százalék. A miniszterelnök hozzátette, ebben a helyzetben meg kellett határozni, hogy mi a halasztható és mi a halaszthatatlan beavatkozás, és erről egy orvosi grémium dönt.

A miniszterelnök méltatta a kórházigazgatók, orvosok, ápolók teljesítőképességét. Azt is mondta ugyanakkor: „kórházigazgatóink is jók, de valóban, a gazdálkodás nem volt olyan feszes békeidőben, mint ahogy egyébként ez járvány idején elvárható, ezért kellettek kórházparancsnokok”. Hozzáfűzte: a kórházigazgatóknak normális esetben nagy az autonómiájuk, de most járványhelyzet van, az operatív törzs döntésének végrehajtása pedig kötelesség.

Orbán Viktor szerint az óvatosság vezeti a magyarországi védekezést. Úgy fogalmazott, mindenki sötétben tapogatózik, de Ausztria előrébb tapogatózik, így figyelni kell az osztrák lépéseket, és ami működik azt át kell venni.

Objektum doboz

Orbán Viktor elmondta, hogy a húsvéti időszak jó gyakorlat volt az önkormányzatok számára a helyi szabályozások kapcsán. Úgy látszik, hogy a polgármesterek jó döntést hoztak, és erre a hétvégére is megkapták a döntés lehetőségét - tette hozzá.

Előbb-utóbb nem tudjuk elkerülni, hogy Budapestre és Pest megyére sajátos szabályokat léptessünk életbe a fertőzések nagy száma miatt. Ennek még nincs itt az ideje, de a jövő héten lehet erről gondolkozni - magyarázta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy az igazán neheze most következik, és a következő napokban tovább fog nőni a megbetegedések száma. Hozzátette, a nagy rohamot felkészülten fogjuk várni.

„Belépünk a tömeges fertőzés időszakába”, de mire ez bekövetkezik, meglesznek a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és az azokat kezelni képes egészségügyi dolgozók.

A járvány által sújtott fővárosi Pesti úti idősotthon ügyében Orbán Viktor azt közölte: a történtek nem maradhatnak következmények nélkül, de most nem a felelősséget kell keresni, hanem az összefogást, a bajelhárítást, és a járvány elmúltával kell visszatérni az önkormányzati fenntartású idősotthonokra.

A miniszterelnök közölte, több száz gazdasági intézkedés fut. Sokan dolgoztak rajta, és nagy reményeket fűz hozzá. Magyarország gazdaságtörténetében még nem volt ilyen terv - tette hozzá.

„Most kezdik alkalmazni ezeket a döntéseket, de azért óvatos vagyok” - mondta a kormányfő.

A turizmusról úgy fogalmazott: a 400 ezer embert foglalkoztató ágazatnak „tüdőlövése” van, itt van szükség a legnagyobb segítségre, ezért számos döntést hoztak, például az idegenforgalmi adó elengedését és a SZÉP-kártya összegének megemelését. Ha az osztrák kísérletek beválnak, és Magyarország tud átemelni lazításokat, nyáron meg lehet próbálni életet lehelni a belföldi turizmusba - mondta.

A 13. havi nyugdíjról közölte: a magyarok azt tapasztalták meg, hogy a baloldali kormány válságnál elvett egyhavi nyugdíjat; ez most nem fordulhat elő, sőt 2021-től megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink