Belföld

Fogvatartottak is készítenek védőmaszkokat

A gyártási kapacitás napi harmincháromezer eszköz – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága

Újabb 6,6 millió szájmaszk gyártását kezdik meg a büntetés-végrehajtási intézetekben, miután Törökországból nyolc tonna alapanyag érkezett – tájékoztatott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Fogvatartottak is készítenek védőmaszkokat
Napi huszonnégy órában gyártják az egészségügyi felszereléseket
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A büntetés-végrehajtási (bv) szervezet napi huszonnégy órában gyártja az egészségügyi védőmaszkokat az operatív törzs közlése alapján. A Törökországból most érkezett nyolctonnányi alapanyag elegendő lesz arra, hogy az Adorján-Tex Kft., a bv gazdasági társasága további 6,6 millió szájmaszkot állítson elő. A gyártási kapacitás jelenleg napi 33 ezer darab – közölte
a BVOP. A bv már február elején megkezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását, hogy a járvány hazai megjelenésének esetére a termékek iránt megnövekvő vásárlói igények teljesíthetők legyenek.

A gyártás folyamatosságát a rendelkezésre álló alapanyagok mennyisége és a fogvatartottak hosszított idejű – váltásban napi tizenkét órás – munkavégzése garantálja. A gyártási kapacitás kezdetben napi 20 ezer darab védőmaszk volt, ezt azóta bővítették 33 ezerre. A legyártatott védőmaszkokat az ország több pontján deponálják.

Az Adorján-Tex olyan fogvatartottakat foglalkoztató gazdasági társaság, amelynek fő profilja textilipari tevékenység, ezen belül is egészségügyi termékek – lepedők, takaró- és párnahuzatok, köpenyek, ingek, nadrágok, tunikák, műtősruhák –, valamint munka-, védő- és formaruhák gyártása.

A maszkokat az Adorján-Tex a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Sátor­aljaújhelyi Fegyház és Börtönben gyártja. Ahogy arról a Dehir.hu korábban beszámolt, a debreceni börtönben 2016 óta készítenek a fogvatartottak egészségügyi védőfelszereléseket. A maszk három rétegből áll, ami tartalmaz egy külső, egy belső és a kettő között egy szűrőréteget. „Ha szükséges, tudunk négyrétegű szájmaszkot is gyártani, szénszűrős, közbenső szűrőbetéttel” – mondta Farkas Attila, az Adorján-Tex Kft. debreceni telepvezetője.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom