Belföld

Orbán Viktor: Semmilyen hitelt nem kell fizetni év végéig

Megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét a világjárvánnyal szemben - jelentette be a kormányfő.

Orbán Viktor: Semmilyen hitelt nem kell fizetni év végéig
Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett
Fotó: Facebook

A kormányülés szünetében a miniszterelnök elmondta: húsbavágó döntések születtek. „Ez a hetedik nap: a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét napban megszerveztük Magyarország kollektív önvédelmét, a kollektív védekezést a világjárvánnyal szemben” - mondta a kormányfő.

Az egészségügyi és járványügyi döntésekről folyamatosan tájékoztatták az illetékesek a polgárokat, s ez a továbbiakban is így lesz, szögezte le Orbán Viktor.

A kormányülésen tettünk egy lépést előre és gazdasági kérdésekkel foglalkoztunk, ilyen döntéseket hoztunk – mondta a kormányfő, aki azt is közölte, hogy a gazdaság újraindítása érdekében a következő napokban számos döntés születik.

Objektum doboz

„A világjárvány nem csak az emberek egészségét veszélyezteti (habár az az első és a legfontosabb), de a munkát, a munkahelyeket is veszélybe sodorja. Ezért ma olyan kérdésekről tárgyaltunk, amelyektől azt várjuk, hogy a lépéseinkkel meg tudjuk védeni a munkahelyeket, mert megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogy ha munka van, minden van” - mondta a kormányfő, kiemelve, hogy ezek csak az első lépések, amelyeket folyamatosan újak követnek, a polgárok számíthatnak szinte minden nap arra, hogy a gazdaság újraindítása érdekében számos újabb és újabb döntés születik majd.

A kormány szerdai döntése értelmében a következő határozatok születtek:

  • A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit az év végéig felfüggesztik
  • A rövidlejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek
  • A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálja a kormány.

A kormányfő elmondta: a június 30-ig a válságban lévő gazdasági szektorok szereplői kedvezményeket kapnak.

  • A gazdaság néhány szektora (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, a sport- és kulturális szolgáltatás és a személyszállítás, azaz a taxisok) már most súlyos gondokkal küzd, ezért a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedi a kormány, a munkavállalók járulékát jelentősen csökkentik, a szektoroknak nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük és az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken június 30-ig.
  • A KATA szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét a kormány június 30-ig elengedi.
  • Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződések nem mondhatóak fel és a bérleti díjak nem emelhetőek meg
  • Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást sem kell megfizetni a felsorolt ágazatokban
  • Döntés született a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről annak érdekében, hogy a munkaadók és munkavállalók könnyebben megállapodjanak

Orbán Viktor elmondta, hogy a részletes szabályozás csütörtökön lesz megismerhető.

Kapcsolódó írásaink