Belföld

Nyolc elítélt kapott kegyelmet

Félezer kérelmező fordult az államfőhöz

Tavaly sem sokan részesültek elnöki kegyelemben Áder János államfőtől – derül ki az Igazságügyi Minisztérium által közzétett összesítésből.

Eszerint 508 személy nyújtott be kérvényt 2019-ben a köztársasági elnökhöz, de mind­össze nyolcan (a kérelmezők 1,57 százaléka) kaptak kegyelmet Áder Jánostól. Az államfő egy évvel korábban ennél is kevesebb, mindössze négy elítéltet részesített elnöki kegyelemben, ahogy 2014-ben is. Ez a két év volt egyben a negatív rekord 2002 óta. A jelenlegi államfő 2015-ben volt a legmegengedőbb, akkor huszonnégy elítélt (a kérelmezők 2,9 százaléka) ügye részesült pozitív elbírálásban. A legtöbben Mádl Ferenctől kaptak kegyelmet, 2004-ben 41 elítélt szabadságvesztése szűnt meg az államfő döntése alapján. A legtöbb kegyelmi kérvényt 2007-ben nyújtották be, ekkor 1378-an bíztak a kedvező elbírálásban, de ezt csak 23 személynek sikerült elérnie. A minisztérium összesítése szerint 2002 óta a kérelmezők átlagosan 2,1 százaléka, 16 302 elítéltből 328 kapott elnöki kegyelmet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom