Belföld

Senki ne utazzon koronavírus által fertőzött területekre!

Felhívást intézett a kormány a koronavírussal fertőzött területeken járt állampolgárokhoz - adta hírül Facebook-bejegyzésében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Senki ne utazzon koronavírus által fertőzött területekre!
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő
Fotó: Facebook

A kormányszóvivő bejegyzésében elmondta, a kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az Operatív Törzs folyamatosan működik, majd hozzátette: Magyarországon továbbra sem tudunk koronavírusos betegről.

Szentkirályi Alexandra továbbá hangsúlyozta, hogy „a járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van”.

Objektum doboz

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben kérte az állampolgárokat: senki ne utazzon a koronavírus által fertőzött területekre.

Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a konzuli szolgálatnál, hogy tudjanak róla és el tudják érni, ha baj van.

A felhívás kéri, hogy az, aki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe és figyelje saját magát. Ha tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel magán, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöldszámait: 06-80/277-455 vagy a 06-80/277-456.

Aki otthon marad, vigyázzon családtagjaira is, lehetőleg tőlük elkülönülve legyen - tették hozzá.

Kiemelten fontos az alapos kézmosás, különösen akkor, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van, például a tömegközlekedés használata után.

A szülők ne engedjék gyermeküket két hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt. Azok az egyetemisták és munkavállalók is maradjanak otthon, akik az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban voltak. Ebben a cégek, munkáltatók együttműködését is kérik - írták.

Ha bárki maga körül olyan emberről tud, aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát vagy hívja a zöldszámot.

Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal - zárta 10 pontos felhívását a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

ITM: Senki se kiránduljon gócpontnak számító térségbe!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)  arra kéri az egyetemeket és a szakképző iskolákat, hogy a tanárok és tanulók, hallgatók egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzenek kirándulásokat, tanulmányutakat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító észak-Olaszországba. Ennek megfelelően az ITM körlevelekben is felhívja az oktatási intézmények figyelmét.

A tárca kéri az oktatók, tanárok együttműködését abban is, hogy ha olyan tanulóról, hallgatóról tudnak, aki iskolai program miatt vagy akár családi szervezésben fertőzött területen járt, ezt haladéktalanul jelezzék az intézményvezetés felé, és küldjék haza a diákot.

Az egyetemi és szakképzési kollégiumoktól is azt várja a tárca, hogy a megelőzés érdekében diákjaik között mérjék fel, van-e olyan, aki fertőzött területen járt, és ha igen, gondoskodjanak elkülönítéséről, küldjék haza az érintett tanulót, hallgatót, tájékoztassák teendőiről a tünetek észlelése esetén.

A felsőoktatási és szakképzési intézmények fenntartásáért felelős tárca továbbá kéri az intézményekben dolgozókat, hogy tartsák és tartassák be az intézményekben és kollégiumaikban a WHO ajánlását: gondoskodjanak a rendszeres takarításról és fertőtlenítésről a közös helyiségekben.

Levélben is értesítette az általános iskolákat az Emmi, hogy ne kiránduljanak Olaszországba

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs döntésének megfelelően az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) körlevélben is felhívta a köznevelési intézmények figyelmét arra, hogy a gyermekek és pedagógusok egészségének védelme érdekében a közeljövőben ne szervezzenek iskolai kirándulásokat a koronavírussal fertőzött területekre, különösképp a most gócpontnak számító Észak-Olaszországba. a tárca kérte az iskolákat, hogy a legfontosabb tudnivalókról a szülőket is értesítsék - áll a minisztérium csütörtökön délután kiadott közleményében

Felhívták a figyelmet, hogy ha az intézmény szervezésében járt volna diák vagy tanár a közelmúltban a fertőzött területen, akkor lehetőleg ne menjenek közösségbe és figyeljék saját magukat! Ha valaki magán illetve gyermekén tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát!

A tárca a levélben kérte a pedagógusok, osztályfőnökök együttműködését is, hogy ha olyan tanulóról tudnak, aki iskolai vagy akár családi program miatt a fertőzött területen járt, hogy jelezze az iskolavezetés felé, és küldjék haza a tanulót.

A szülőket is kérték, hogy ne engedjék gyermeküket 2 hétig iskolába, ha az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban vagy más fertőzött területen járt családi vagy egyéb okok miatt.  Kérték, hogy erről értesítsék az iskolát, óvodát! Ilyen esetben a tanuló hiányzása igazoltnak tekinthető.

Az intézmények dolgozóinak figyelmét is felhívták a higiéniai szabályok fokozott betartására, és kérték a pedagógusokat, hogy a tanulókkal ismételjék át a helyes kézmosás szabályait és hangsúlyozzák a rendszeresség és alaposság fontosságát.

Emellett kérték, hogy tartsák és tartassák be az intézményekben a WHO ajánlását, gondoskodjanak a rendszeres takarításról és fertőtlenítésről a közös helyiségekben.

Kapcsolódó írásaink