Belföld

Egy év alatt több mint 300 millió forinttal nőtt Gyurcsány vagyona

A január 31-i leadási határidőt követően nyilvánossá vált az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozata. A dokumentumokból kiderül, hogy míg a közjogi méltóságok közül sem Orbán Viktor kormányfőnek, sem Kövér László házelnöknek nem nőtt érdemben a vagyona, addig több ellenzéki politikus anyagi helyzete jelentősen javult az elmúlt évben.

Egy év alatt több mint 300 millió forinttal nőtt Gyurcsány vagyona
Gyurcsány Ferencnek nincs oka panaszra, tavaly is jelentősen nőtt a vagyona
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Csak Áder János vagyona nőtt a közjogi méltóságok közül

Orbán Viktor ingatlanvagyona nem változott a tavalyi évhez képest: a miniszterelnök ugyanúgy társtulajdonosa egy Budapest XII. kerületi lakóháznak, valamint egy felcsúti lakóháznak, a kormányfő jelzáloghitele viszont 3,5 millióról 2,1 millióra csökkent - áll az Origo cikkében.

Kövér László házelnök változatlanul tulajdonosa egy szigetszentmiklósi családi háznak, és egy 2014-ben vásárolt Skoda SuperB-nek. Megnőtt a házelnök életbiztosítási összege 5 millió forintra két biztosítónál, korábban 2 millió körül volt. Csökkent viszont a számlakövetelése a tavalyi 4 millióról 3,5 millióra. Kövér László továbbra is 10 millió forinttal tartozik a banknak. 

A közjogi méltóságok közül egyedül Áder János köztársasági elnök vagyona gyarapodott egy II. kerületi 125 négyzetméteres társasházi lakással, amelyet 2019 augusztusában vásárolt. Az államfő továbbra is tulajdonosa egy másik II. kerületi és egy kisoroszi ingatlannak. Csökkent azonban a köztársasági elnök megtakarítása, hiszen a korábbi 21 millió forint helyett már csak 3,9 millió forinttal rendelkezik, és a devizaalapú befektetései is csökkentek. Áder Jánosnak a tavalyi évhez képest 45 millió forint tartozása is keletkezett lakáshitelből. Min

Rogán Antal minden ingóságát és ingatlanát eladta

A Miniszterelnök Kabinetirodát vezető Rogán Antal minden ingatlanát és ingóságát eladta. A tavalyi évhez képest megvált szakonyfalui, balatonlellei és budapesti ingatlanaitól, és nincs már a tulajdonában az a két festmény sem, melyeket a tavalyi évben feltüntetett vagyonnyilatkozatában. A miniszternek így jelenleg kizárólag a vagyonnyilatkozatában feltüntetett erdőterületek maradtak a birtokában.

Rogán Antalnak vagyonnyilatkozata alapján 18.200.000  forint tartozása és 809.405.021 forint megtakarítása van.

300 millióval gazdagabb lett Gyurcsány

Gyurcsány Ferencnek jelentősen, több százmillió forinttal nőtt a vagyona 2019-ben. 2018-ban még csak 660 millió forintja volt,  ez ez összeg egy év alatt 962 millióra nőtt. A bukott miniszterelnök csak az Altusból 238 milliónyi osztalékot vett ki, értékpapírszámlán pedig több mint 734 millió forinttal rendelkezik.

A DK elnökének továbbra is tulajdonában van egy 50 négyzetméteres pápai társasházi lakás és a kötcsei birtoka, emellett van még egy 225 millió forintos lakásvásárlási előleg követelése is, amit azt jelentheti, hogy lakást vásárol és előlegként ennyit már ki is fizetett.

Vadainak sem megy rosszul

Gyurcsány Ferenc párttársa, Vadai Ágnes is jó évet zárt, neki több mint 13 millió forinttal gyarapodott a vagyona tavaly. egy év alatt lett a semmiből 4,15 millió forintnyi készpénze, valamint 9.278.906 forintnyi követelése egy pénzintézettel szemben. A DK-s képviselő emellett 18 787 506‬ forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítással is rendelkezett, ez utóbbi összeg 2018-ban még csak 17,2 millió forint volt.

Újabb házat vett az MSZP elnöke

Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan egy pécsi lakóház tulajdonosa felerészben, emellett több másik ingatlannal is rendelkezik a baranyai megyeszékhelyen, és bevallott egy erdőt és egy hétvégi házat is. 2018-ban még csak 190 millió forintja volt különféle értékpapírokban, tavaly már több mint 222 millió forintja. A szocialista politikus nyilatkozatából az is kiderül, hogy egy 154 négyzetméteres pécsi családi ház megvételébe is belekezdett, annak felerészben lesz majd tulajdonosa.

Még Tóth Bertalannál is gazdagabb a szocialisták zuglói képviselője

Még a szocialisták vezetőjénél is vagyonosabb azonban párttársa, a zuglói képviselő, Tóth Csaba.Még 2018-ban felerészben vásárolt egy 84 négyzetméteres budapesti társasházat, és örökölt ugyancsak felerészben egy zalaegerszegi 584 négyzetméteres területet, rajta egy lakóházzal.

Tulajdonában van felerészben egy 112 négyzetméteres társasház Budapesten és egy másik 51 négyzetméteres társasház Budapesten, továbbá Bükön és Sopronban is tulajdonosa egy-egy ingatlannak.

Tóth Csaba értékpapírokban tartott vagyona is jelentősen növekedett, míg 2018-ban még csak 190 millió forintja volt, tavaly már több mint 222 millió forinttal rendelkezett.

Tordai Bencének többmilliós megtakarítása tűnt el

A Párbeszéd frakcióvezető-helyettese két ingatlan tulajdonosa: egy 130 méteres lakóháznak negyedrészben, egy 60 négyzetméteres háznak pedig 100 százalékban.

Érdekes, hogy miközben látszólag nem vásárolt semmi nagy értékűt tavaly, mégis szinte minden megtakarítása eltűnt: 2018-ban két befektetési alapban több mint 11 millió forintot tartott, és a bankszámláján is több mint 16 millió forint volt, 2019-re mindössze 1,5 millió forintnyi megtakarítása maradt. Közben a 2018-ban meglévő 20 milliós adóssága 20,9 millióra nőtt.

Steinmetznek 61 ingatlan van a nevén

Alighanem a jobbikos Steinmetz Ádám rendelkezik a legnagyobb ingatlanvagyonnal a képviselők közül. Az egykori vízilabdázónak már több mint hatvan ingatlan van a nevén. Többek közt Balatonkeresztúron, Budapesten és Tahitótfaluban is van háza, a Somogy megyei Somogyszentpálon és Kéthelyen pedig sok hektárnyi szántó, erdő és rét tulajdonosa, utóbbi településen ráadásul további ingatlanokra is szert tett az elmúlt évben. 

Steinmetz emellett jelentős összegű megtakarításokkal is rendelkezik: 5,5 millió forint készpénzzel, 16 millió forint számlaköveteléssel - ami csökkenésnek számít a tavalyi 47 millióhoz képest, továbbá 66 millió egyéb pénzköveteléssel - ami növekedésnek számít a tavalyi 39 millióval összevetve.

Nem tudni, mennyit keresett a cégében Hadházy

A tavalyi évben botrányos megmozdulásaival a figyelem középpontjába került Hadházy Ákos tulajdonosa egy 5000 négyzetméteres fácánkerti szőlősnek. Emellett felerészben tulajdonosa egy 160 és egy 140 négyzetméteres szekszárdi lakóháznak - utóbbit 2018-ban vásárolta.

Míg 2018-ban még csak 1,1 milliós, addig tavaly már 1,3 milliós megtakarítással rendelkezett. Tartozásai csökkentek, az 2018-as 25 millió forintról 22,5 millióra. Ami talán a legérdekesebb az egykori LMP-s képviselő vagyonnyilatkozatából, az az, hogy miközben 50 százalékban tulajdonosa a Hadház-Vet Kft.-nek, aminek a nyereségéből 50 százalékban részesedik, azt már nem tudjuk meg, hogy ez a nyereség mekkora volt.