Belföld

Nagy pofont kapott Győrben a választóktól az ellenzék

A kormánypártok győztes jelöltje több mint tizenhét százalékot vert az ellenzéki indulóra, és sokkal többen voksoltak rá, mint a 2014-ben fölényesen nyerő Borkai Zsoltra

Új korszak kezdődik Győr életében Dézsi Csaba András, a kormánypártok jelöltjének polgármesterré választásával – értékelte a vasárnapi időközi voksolást Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az eredményekből több érdekesség is kiolvasható.

Nagy pofont  kapott Győrben  a választóktól  az ellenzék
Az új korszak kezdete. Dézsi Csaba András és kampánycsapata
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ahogy lapunk is beszámolt róla, fölényes győzelmet aratott a Fidesz–KDNP a vasárnapi győri időközi polgármester-választáson.

A 42,25 százalékos részvétel mellett lezajlott szavazáson a kormánypártok jelöltje, Dézsi Csaba András a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazat), míg az MSZP–DK–Momentum–Jobbik–LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs csak 39,05 százalékot (16 646 szavazat) kapott. Balla Jenő (Összefogás Győrért) a voksok 2,17 százalékát, a Mi Hazánk színeiben induló Géber József 1,28 százalékot szerzett, míg a két független jelöltre 0,7 és 0,6 százalék szavazott. Az eredmények mögé nézve az adatokból több érdekesség is kiolvasható. Először is hogy az ellenzék reményei­vel szemben nemhogy nem nyertek, de még szorossá sem tudták tenni a választást.

Tavaly októberben a botrányba keveredett, de a polgármesteri posztot elnyerő, majd később lemondó Borkai Zsolt mindössze másfél százalékkal kapott többet, mint az összefogás jelöltje, Glá­zer Tímea. Dézsi Csaba András viszont most több mint tizenhét százalékot vert az ellenzék jelöltjére. Fontos elem az is, hogy a balliberális oldal még akkor sem tudta volna megszorongatni a fideszes jelöltet, ha a többi induló is beállt volna mögé. Ráadásul Dézsi több mint 4600 szavazattal szerzett többet Borkainál, míg a Pollreiszre kétezerrel kevesebben voksoltak most, mint Glázer Tímeára tavaly ősszel. Az erősödő ellenzék teóriájára szintén rácáfol, hogy kormánypárt jelöltje több mint háromezerrel több szavazatot szerzett vasárnap, mint a 2014-ben fölényesen választást nyerő Borkai, akire öt évvel ezelőtt 20 604 győri szavazott. Mindezt ráadásul egy időközi választáson sikerült elérnie Dézsi Csaba Andrásnak.

A frissen megválasztott polgármester az M1 műsorában vasárnap este elmondta: a választás fő kérdése volt, hogy az emberek megértik-e a kampányt, azt, hogy nyitott várost tervez és együtt építeni tovább Győr városát, vagy pedig bástyát képez az ellenzék Győrben azért, hogy a kormánnyal csatározzon.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója közölte: Dézsi megválasztásával új korszak kezdődik Győr életében. Az MTI tudósítása szerint Hollik úgy fogalmazott: a kormánypártok számára ez nemcsak választás volt, hanem becsületbeli ügy is. A választás eredménye egyértelmű, a Fidesz–KDNP jelöltje fölényesen megnyerte – hangsúlyozta Hollik. Mint mondta, személyesen is ismeri a most megválasztott városvezetőt, és biztos benne, hogy a győriek bizalmát kőkemény munkával fogja meghálálni.

Kérdésre válaszolva a kommunikációs igazgató azt mondta: a Fidesz–KDNP mindig is arra törekedett, hogy erős és sikeres országot építsen. Mindig remélik, hogy az elvégzett munkával kiérdemlik a választópolgárok bizalmát. Hangsúlyozta: a győri polgármesterjelölt kiváló választás volt, Dézsi Csaba Andrásról mindenki tudja, hogy lokálpatrióta, egész életét Győr fejlesztésének szentelte, hétszer választották meg önkormányzati képviselőnek, és sikeres, aktív szívsebész.

Kapcsolódó írásaink