Belföld

Áldozatok és felelősök Gyöngyöspatán

Többen hitelt vettek fel a Soros-szervezet által előre „beígért” szegregációs kártérítés reményében – számolt be lapunknak Horváth László fideszes képviselő

Azzal, hogy elutasította az iskolai szegregáció miatt kiszabott kártérítés végrehajtásának felfüggesztését kérő beadványt, a Kúria  lényegében zöld utat adott a jórészt Gyöngyöspata önkormányzatát terhelő jogerős ítéletnek. A nagy felzúdulást kiváltó döntésről a térség országgyűlési képviselőjét kérdeztük.

Áldozatok és felelősök Gyöngyöspatán
„Békétlenséget és újabb feszültségeket hoz a településre a bírósági ítélet”
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Mi a véleménye a Kúria ítéletéről?

– Mélyen egyetértek azzal a gyöngyöspatai fiatalemberrel, aki a minap azt mondta, nem lehet a törvény erejével jogossá tenni az igazságtalanságot. Ám ahhoz, hogy megértsük, miként jutottunk idáig, érdemes felidézni, 2011-ben még külön-külön jöttek a településre azok az egymással politikailag élesen szembenálló formációk – azaz a Jobbik, a bukott kormányfő, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, az MSZP és az LMP –, amelyek ma már teljesen egy platformon állnak. S azt sem szabad elfeledni, hogy nagyon nehéz dolga volt – és van – a helyi iskolának, amely maga is leképezte a településen lévő helyzetet. Erre a feszültségre ültek rá az említett politikai formációk, gárdák, védegyletek és ilyen-olyan jogvédők. De az, hogy a lakosság mit szeretne, csak rendkívül kevés embert érdekelt. Nem elhanyagolható, hogy az a balhé, amit ott generáltak, mintegy félmilliárd forintjába került a rendőrségnek, azaz az adófizetőknek. S akik igazságot tenni érkeztek, csak kifizetetlen számlákat és romokat hagytak maguk után. De Gyöngyöspata az elmúlt években szerencsére talpra tudott állni.

– Visszatérve az iskolai szegregáció ügyéhez, az előbb arra utalt, az ítélet igazságtalan, romboló. Hogy értsük ezt?

– A bíróság döntése az elmúlt esztendőkben nagy nehezen kialakult társadalmi békét teszi tönkre, rúgja fel. Ráadásnak olyan szörnyű és riasztó precedenst teremt, amely hamarosan máshol az országban is mély és súlyos feszültségeket fog okozni. A közel százmillió forint „kártérítés” a helységbe nem megnyugvást és békét, hanem békétlenséget és újabb feszültségeket hoz.

– Ezért fordult a kormányhoz?

– A büntetést a városnak és a tankerületnek kell kifizetnie. A településre eső durván nyolcvanmillió forint kétszer akkora, mint Gyöngyöspata éves adókból származó bevétele. Az meg már szinte csak hab a tortán, hogy a cigánysorra a minap megérkezett a Soros-pénzekből gazdálkodó Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) képviselője, s arra próbálta rávenni az érintetteket, hogy legyenek türelemmel, mert a megítélt pénz mégsem fog olyan gyorsan befutni, mint ahogy azt érzékeltették. A probléma pusztán annyi, hogy ezt a pénzt már „úgymond” beígérték az érintetteknek, és a másodfokú ítélet megszületése után számos roma család gyorshitelt vett fel, és a törlesztés már időszerű lenne. Az alapítvány valós célja nem igazán a segítségnyújtás, hanem a szegregáció „beárazása” volt. Ezért is mondom, s nem győzöm hangoztatni, az ügyben érintett roma családok nemcsak győztesek, hanem egy velejéig romlott politikai játszma eszközei és áldozatai is egyben.

– Elnézést, de a település költségvetése durván negyvenmillió forint lenne csak?

– Természetesen a teljes bevétel ennél több, de ezek célzott állami és európai uniós források, amelyeket nem vagy csak nagyon nehezen lehet átcsoportosítani. Azért fordultam a kormányhoz, hogy elkerülhető legyen, hogy Gyöngyöspata újfent csatatérré változzon.

– Önt személyében is sokat támadták az elmúlt napokban…

– Szomorú, de a balliberális média hazugságáradata szinte természetszerűnek tekinthető. Pedig a helyzet
világos. A Kúria azzal, hogy a kártérítés felfüggesztéséről szóló döntést elutasította, zöld utat adott az ítélet végrehajtására. Néhányan lassan de biztosan egyébként oda jutottak, hogy elkezdték magyarázni, az adott bírósági döntést miként „kell” végrehajtani – de szerencsére még nem tartunk ott, hogy politikailag rossz, károkozó szándékkal fellépő álcivilek mondják meg, hogy kell végrehajtani a bíróság ítéletét. Az sem mellékes, hogy a bírósági döntés zöld utat adott a Soros-féle hálózat pénzszerző akciójának és Magyarországot lejárató kampányának.

– Lehet pozitív hozadéka ennek a történetnek?

– Ha ez az ügy legalább arra is jó, hogy a szegregációról végre nyíltan és őszintén beszéljünk, az mindenesetre pozitív hozadék. A szegregáció ugyanis nem a semmiből jött elő, annak bizony voltak előzményei, s az valójában egy, a helyzetre adott rossz válasz volt. Azért volt rossz, mert az erőszakos iskolai megnyilvánulások a szegregáció idején sem csökkentek mérhető formában. S mindezen túl fontos leszögezni azt is, hogy a cigány családok egyszerre felelősei és áldozatai a kialakult helyzetnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom