Belföld

Vona Gábor durván nekiment Gyurcsány Ferencnek

„Jó, akkor kezdődjön a vita. Gyurcsány Ferenc ugyanis bedobta a követ az állóvízbe” - így kezdte Vona Gábor Facebook-bejegyzését, amelyben komolyan beleszáll a bukott miniszterelnöknek a Facebookon a balliberális pártok összefogásával kapcsolatban közzétett  bejegyzésébe. A Jobbik volt elnöke szerint ugyanis a Demokratikus Koalíció vezetője által a közösségi médiában most meghirdetett ellenzéki összefogási stratégia erkölcstelen, rossz és még veszélyes is.

Vona Gábor durván nekiment Gyurcsány Ferencnek
Vona Gábor kifejtette véleményét Gyurcsány gondolatairól
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Gyurcsány friss Facebook-posztjában a kormányváltás 2022-es receptjéről azt írta :

„Két nagyon fontos év jön, amikor eldől, hogy mi lesz 2022-ben, az országgyűlési választáson. Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. Egy az egy ellen. Így lehet győzni. Az a feladatunk, hogy 2021 őszére minden tekintetben készen álljunk. Külön, de együtt. Önálló pártok közös nagy ellenzéki választási szövetségesként. Ezt kell megalkotni a következő másfél évben.”

Vona Gábor szerint azonban a volt szocialista miniszterelnök javaslata egyszerre erkölcstelen, rossz és veszélyes is az ellenzék számára.

A jelenleg vloggerként tevékenykedő egykori politikus szerint először is a kormányváltás az például még nem egy közös program: „a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt valójában nem a kormányváltást segíti. Vannak olyanok, akik különféle okok miatt nem tudnának egy ilyen listára voksolni, miközben kormányváltást akarnak. Az ő szavazatuk elveszne.”

Vona szerint egyébként a teljes listás összefogás igazából nem is a kormányváltás miatt fontos a DK-nak, hanem a saját hatalmi céljai miatt. „Mint a jelenleg legerősebb ellenzéki párt, ő adná a miniszterelnököt (valószínűleg Dobrev Klárát), és ezzel Gyurcsány Ferenc surranópályán visszakerülne az ország élére” - magyarázta a Jobbik egykori elnöke, aki szerint ehelyett inkább listán lehetőséget kellene adni arra az embereknek, hogy ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is. Hogy bele tudjanak szólni abba is, mit akarnak 2022. után.

Objektum doboz

Nem aratott osztatlan sikert Gyurcsány kezdeményezése

Az atv.hu kérdésére Molnár Zsolt elmondta, hogy az MSZP hasonló állásponton van, mint a DK, tehát azon, hogy közös lista és közös miniszterelnök-jelölt szükséges, miközben az MSZP már korábban is azt hangoztatta, hogy a választókerületekben csak egy ellenzéki jelölt állhat szembe a fideszes kihívóval. A szocialista politikus szerint a 2019-es önkormányzati választás bebizonyította, hogy együttműködésre van szükség.

Molnárhoz hasonlóan az LMP-ben is úgy vélik, hogy a legutóbbi választás üzenete egyértelmű volt, és bár szükséges az együttműködés, hogy az milyen formában történik majd, arról viszont még korai beszélni- - legalábbis a párt országgyűlési képviselője szerint. Csárdi Antal egyébként sem hisz a nyilvános üzengetésben – nyilatkozta az atv.hu-nak –, abban viszont már sokkal inkább, hogy le kell ülni és tárgyalni a felekkel. Bár a 2019-es önkormányzati választások előtt is voltak súrlódások a pártok között, de a kisebb nézetkülönbségek szerinte természetesek, és a lényeg, hogy a megegyezés sikert hozott végül számos helyen.

A Jobbik elnöke a közös listát kizártnak tartja

Sneider Tamás szerint az többet vihet, mint hozhat az ellenzéknek, – nyilatkozta az atv.hu-nak – azonban a közös miniszterelnök-jelölttől nem zárkóznak el, amely pozícióban jobban preferálnának egy olyan személyt, aki a politikán kívülről érkezik.