Belföld

„Óriási lehetőség van a magyar családpolitikában”

A célunk az, hogy ha lehet, előzzük meg a meddőségi problémákat, ha pedig nem lehet, legalább idejében ismerjük fel őket – hangsúlyozta Novák Katalin

A feladat az, hogy a fiatalokat valaki képviselje, legyen a hangjuk. Ki tudná ezt hitelesebben tenni, mint egy valódi fiatal? – emelte ki a lapunknak adott interjúban Novák Katalin új helyettese, Rácz Zsófia kinevezése kapcsán. A család és ifjúságügyért felelős államtitkárral a meddőségi kezeléséről és gyermekvédelemről is beszélgettünk, de közölte azt is, az alpárisággal szemben határozott fellépés, a bizalmatlanságra pedig sok, színvonalas munka a jó válasz.

„Óriási lehetőség van a magyar családpolitikában”
Az államtitkár szerint saját nyelvükön és stílusukban kell megszólítani a fiatalokat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– Ünnepek előtt jelentette be, hogy az érintett párok hozzáférése a meddőségi kezelésekhez gyorsabb, könnyebb és olcsóbb lesz. Pontosan mit ért ez alatt?

– Amikor meddőségi problémákkal küzdő emberekről beszélünk, akkor olyanokról van szó, akik szeretnének gyermeket, de egészségügyi okok miatt akadályokba ütköznek a családalapítás során. Ma százötvenezer ilyen pár él Magyarországon, tehát a probléma háromszázezer embert érint. Ez óriási szám. Mi azt a célt tűztük ki, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, ezért nekik is szeretnénk segíteni. Alapvetés, hogy az emberi élet nem képezheti üzlet tárgyát. Ez a kiindulópontunk. Ennek érdekében olyan feltételeket kell kialakítanunk, ami nem üzleti megoldások alapján segíti a meddő párokat, hanem a lehető leggyorsabban, legolcsóbban és a legszélesebb körben nyújt támogatást. Ez praktikusan azt jelenti, hogy felemeltük a meddőségi kezelésekhez kapcsolódó gyógyszerek támogatását, bővíteni fogjuk a támogatott vizsgálatok és gyógyszerek körét. Egységes protokollt és irányelveket vezetünk be, és létrejön egy olyan központ is, amely összefogja a vonatkozó információkat, és tájékoztatást ad. Eddig a lombikkezelések számát az adott intézményben az úgynevezett TVK, vagyis a teljesítményvolumen-korlát szabta meg, ezt viszont megszüntetjük január 1-jétől. Így nem alakulhat ki várólista, és nem fordulhat elő olyan, hogy egy centrum már nem tud emiatt valamilyen kezelést elvállalni.

– Az IVF-kezeléseket, ami a lombikbébi kezelés egyik válfaja, eddig is finanszírozta a kormány bizonyos mértékig. Ebben várható változás?

– Az állam öt beültetést finanszírozott korábban. A közelmúltban viszont ez úgy módosult, hogy további gyermekek esetében, gyermekenként újabb négy beavatkozást finanszírozunk, ami nemzetközileg is egyedülálló. Persze nem az a lényeg, hogy valaki minél több lombikkezelésen essen át, a célunk az, hogy ha lehet, előzzük meg a meddőségi problémákat, ha pedig nem lehet, időben ismerjük fel, s aztán a lehető legkisebb anyagi, lelki, hormonális, fizikai megterheléssel lehessen gyermekük ezeknek a pároknak.

– Említette, hogy létrejön egy központ. Mi lesz a funkciója?

– A centrum a Szent János Kórházban alakult meg, de nem ez az egyetlen intézmény, ahol ilyen típusú fejlődés tapasztalható. Pél­dául a SOTE-n létrejött egy új lombikcentrum, ahol fantasztikus szakmai csapat dolgozik. Tehát az állami háttérrel rendelkező ellátók minden szempontból megújulnak, megerősödnek, hogy magas színvonalú ellátást nyújthassanak.

– Új, ifjúságügyért felelős helyettest kért fel maga mellé Rácz Zsófia személyében. A döntésért kapott hideget-meleget, hiszen Rácz Zsófia még csak huszonkét éves, és jelenleg a jogi egyetemen tanul. Emiatt törvényt is kellett módosítani. Miért pont őt választotta?

– Mindenekelőtt tisztázzuk: Rácz Zsófi még nem kapta meg a kinevezését, tehát szó nincs utólagos törvénymódosításról, ahogy sokan terjesztik. A korábbi helyettesem, Illés Boglárka a Fidelitas elnöke lett, ami összeférhetetlen a korábbi feladatai­val. Megköszönve az eddigi munkáját, elfogadva a döntését, kerestünk egy új kollégát, aki alkalmas a feladatra. Merthogy ez nem egy pozíció, nem pénz, hanem feladat! Zsófi nálam pontosan húsz évvel fia­talabb, ami a mai világban nagyon sokat számít, nemcsak hogy másképp láthat bizonyos dolgokat, mint a mi generációnk, másképp is van – fogalmazzunk így – „összerakva”. Vannak olyan alapvető dolgok, amelyek a huszonévesek jelentős részére egyaránt jellemzők. Ilyen a digitális világban való eligazodás, de bizonyos értelemben a kulturális-szociális megközelítés is, amit képviselnek. Természetesen nem minden huszonéves gondolkodik ugyanúgy, sőt, de igaz rájuk, hogy hasonló módon jutnak információ­hoz. Zsófi egy közülük. A feladat az, hogy a fiatalokat valaki képviselje, legyen a hangjuk. Ki tudná ezt hitelesebben tenni, mint egy valódi fiatal? Hídszerep az övé. A fiatalok maguktól nem fognak minket megkeresni, de ha a saját nyelvükön és stílusukban szólítja meg őket valaki, talán jobban odafigyelnek majd. Zsófi nevét talán már most többen ismerik, mint az elmúlt harminc évben a többséget ezen a poszton. Tudom, hogy a felkérés szokatlan és váratlan volt. Zsófit két éve ismerem, azóta dolgoztunk együtt, nagy figye­lemmel kísértem az útját, és ő bizonyította, hogy érdemes neki lehetőséget, megelőlegezett bizalmat is adni. ENSZ ifjúsági nagykövetként is derekasan helytállt, nem mellesleg ezt a posztot egy komoly kiválasztási folyamat előzi meg, nem csak úgy „megkínálják” vele az embert. Utána ösztöndíjas volt Washingtonban, de dolgozott már a munkaerőpiacon is. Ilyen értelemben nem egy átlagos 22 éves története az övé, bár ma már sok egyetemistára igaz, hogy a tanulás mellett dolgoznak is.

– Mennyire számít egy helyettes államtitkárnál, hogy nincs diplomája? Nem inkább hátrányt jelent ez neki?

– Erről a kérdésről sok téves információ kering. Nem általánosan nyitottuk meg a lehetőséget, tehát mostantól nem lehet helyettes államtitkár bárki, akinek nincs diplomája. A változás kizárólag az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári munkakörre vonatkozik.

– Miért érte Rácz Zsófia személyét ennyi támadás? Hiszen sok példát látunk arra akár nemzetközi szinten is, amikor valaki éppen a fiatal kora miatt kap akár köz­életi vagy politikai feladatot.

– Az, hogy a döntés sokakat váratlanul ért, megértem, ez szokatlan és rendkívüli dolog, emiatt oda­figyelnek rá. Van, akinek tetszik, van, akinek nem. Viszont sokan a kákán is csomót keresnek, ez a helyzet pedig kapóra jött nekik, lehet rajta csámcsogni. Amit viszont nehezen értek meg, hogy miért támadják Zsófi személyét. Például azok, akik magukat liberális szemléletűnek mondják, akik a legnagyobb élharcosai annak, hogy legyen a nemek között egyenlőség, hogy senkit ne érjen hátrányos megkülönböztetés az adottságai miatt. Csak azért, mert egy fiatal hölgy lehetőséget kapott, a lehető legalpáribb módon, szexista utalásokkal, az emberi méltóságot súlyosan sértő, obszcén megjegyzésekkel támadják a személyét. Ezt mindenkitől elfogadhatatlannak tartom, de különösen azoktól, akik az egyenlőség élharcosai. Az pedig, hogy egyesek nem adják meg neki a bizalmat, ami mellesleg ilyen esetekben szerintem járna, az más, az inkább intelligencia vagy politikai kultúra kérdése. De van egy olyan minimum, ami alá nem lehetne menni.

– Hogyan lehet ez ellen véde­-kezni?

– Zsófi erős, fiatal nő, stabil értékrenddel, szerető családdal maga mögött. Ezért tudja, hogy a helyén kell kezelnie az őt ért támadásokat. Ráadásul ez sajnos egy ilyen világ, ahol fel kell készülni arra, hogy nem mindig az érdemekhez mért lesz a visszajelzés. Mi a megoldás? Az alpárisággal szemben határozott fellépés, a bizalmatlanságra pedig sok, színvonalas munka a jó válasz.

– Kapcsolódik a témához a női kvóta kérdése. Az ellenzék nem csak itthon, európai szinten is propagálja, hogy adott testületben ugyanannyi nő foglaljon helyet, mint férfi. Mit gondol, pusztán ennyin múlna az egyenjogúság?

– Azzal kezdem, hogy nem vagyok kvótapárti, nem hiszek a felülről jövő, erőltetett megoldásokban. Ezzel együtt azt gondolom, számít, hogy az adott grémiumban ül-e egyáltalán nő, sőt az is befolyásoló tényező, hogy egy vagy több tagja képviseli-e a gyengébbik nemet. Ez nem azt jelenti, hogy meg kell szabnunk, nőből, kék szeműből, alacsony vagy magas emberből hánynak kell ülnie az adott testületben. Magunkkal mennénk szembe, ha meghatároznánk, milyen paraméterek szerint milyen arányú legyen a sokszínűség. A kulcs, hogy igyekszünk azonos lehetőségeket nyújtani mindenkinek. Éppen ezért látok a magyar családpolitikában óriási lehetőséget. Abban a döntési helyzetben kell megerősíteni egy nőt, amikor meghatározza, hogy épp a karrierjére vagy a családi életére szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni. Egyik sem megvetendő! Nem szabad, hogy hátrány érje, bármelyik döntést is hozza meg. Persze, ha valaki a családalapítás mellett dönt, nem csak anyagilag kell támogatni, jó, ha az apa is kiveszi a részét e teendőkből, de ez megint nem lehet kényszer. Nem lehet ráparancsolni senkire, hogy mától te pelenkázol vagy mosogatsz. Ez a családok belügye. Mi abban segítünk, hogy lehetőséget adunk, és nem ítélkezünk, akár így, akár úgy osztják meg a terheket a családok. Ne gondoljuk azt, hogy egy apa nem akar apa lenni! Egy édesapa is vágyik arra, hogy a gyermeke mellett lehessen. A lehetőséget pedig kötelességünk megadni ahhoz, hogy minden család úgy élje az életét, ahogy az neki ideális. Ehhez rengeteg ajtót kellett és kell is még megnyitnunk.

– Ha már említette a családtámogatásokat, volt szó arról, hogy jövőre újabb elemekkel bővül az akcióterv. Lehet valamit tudni az irányról?

– Néhány nap múlva, 2020. január 1-jén elindul a négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége. Erre nemzetközileg sincs példa. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ha valakit olyan tragédia ért, hogy elveszítette a gyermekét, vagy a várandóssága kései szakaszában elvetélt, és van még mellette három másik gyermeke, ő ugyanúgy jogosult a támogatásra. Ez elvi kérdés. Elindul továbbá a nagyszülői gyed, és mostantól a diplomás vagy hallgatói gyedet több gyermek után is igénybe lehet venni, vagyis ha a hallgatói gyed alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik az édesanyának, rá tekintettel is jogosult lesz a támogatásra. Mindezek mellett lehetnek még új elemek, de ezekről majd jövőre tudunk többet mondani.

– Ezzel kapcsolatban korábban említette, nagyobb hangsúlyt fektetne a kormány a gyermekjogok kérdésre. Mi a koncepció?

– Fontos, hogy egyáltalán érvényesíteni tudjuk a jogaikat, illetve minél szélesebb körű védelmet nyújtsunk számukra, és ebben segítsük a szülőket, oktatási intézményeket is. Ez a pedagógusokkal is közös feladatunk. Manapság sajnos sokféle veszélynek vannak kitéve a gyermekek, kezdve a virtuális zaklatásoktól egészen a szexuális visszaélésekig. Az ilyen típusú bűncselekményekkel szemben a jelenleginél is szigorúbban lépnénk fel. Ezért is készül jövőre gyermekvédelmi akcióterv.

Kapcsolódó írásaink