Belföld

Adatvédelmi vizsgálat Józsefvárosban

Nem marad következmények nélkül Pikó András polgármester e-mail-nézegetése – hangsúlyozta Péterfalvi Attila

A VIII. kerületi önkormányzatnál megvalósult adatkezelések miatt is vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) – mondta el kérdésünkre Péterfalvi Attila (képünkön), a szervezet elnöke.

Adatvédelmi vizsgálat Józsefvárosban
Személyes adat az e-mail-fiók tartalma
Fotó: MH

Hozzátette: több bejelentés is érkezett hozzájuk amiatt, mert a polgármester, Pikó András egy héttel ezelőtt nyilvánosságra hozta a Józsefváros Újság volt főszerkesztője és más önkormányzati tisztségviselők korábbi hivatalos e-mailjeinek tartalmát. A NAIH a múlt héten közleményben jelezte: számos bejelentés érkezik arra vonatkozóan, hogy a munkáltatók a munkavégzés céljából a munkavállalóik rendelkezésére bocsátott e-mail-fiókok, számítástechnikai eszközök használatát az adatvédelmi követelmények figyelmen kívül hagyásával ellenőrzik.

A hatóság két határozatot is idézett, amelyben bírságot szabtak ki jogellenes adatkezelés miatt. Az egyik eljárásban megállapítják, hogy a megbírságolt személy a tisztességes adatkezelés elvébe ütközően, megfelelő tájékoztatás nélkül, a célhoz kötött adatkezelés elvébe ütközően, megfelelő jogalap hiányában végzett dokumentumkeresést a hatósághoz forduló archivált e-mail-fiókjaiban. A határozatokban felhívják a figyelmet, hogy az általános adatvédelmi rendelet fogalommeghatározásai alapján a munkahelyi e-mail-fiók adattartalma személyes adatnak, a személyes adaton elvégzett bármely művelet pedig adatkezelésnek minősül.A NAIH múlt heti közleményé­ben hangsúlyozta, hogy a továbbiak­ban is minden, a rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a vonatkozó adatvédelmi követelmények érvényesítése érdekében, ideértve az azokat sértő adatkezelőkkel szemben megfelelő visszatartó erejű jogkövetkezmények következetes alkalmazását is.