Belföld

Karácsony nem tartja be a gyerekek ingyenes BKV-s utazására tett ígéretét

Karácsony Gergely ígérete, miszerint a  14 éven aluliak számára ingyenes lesz a tömegközlekedés, nem került napirendre a Fővárosi Közgyűlésben, helyette csak a jóval kevesebb embert érintő, a munkanélküli álláskeresők számára utazási kedvezményről született döntés. 

Karácsony nem tartja be a gyerekek ingyenes BKV-s utazására tett ígéretét
Az álláskeresőknek szóló díjmentes bérletet január elsejével vezetik be
Fotó: MH/Katona László

Bagdy Gábor (Fidesz-KDNP) azt tudakolta, hogy Karácsony Gergely kampányában szerepelt a 14 éven aluliak számára is az ingyenes tömegközlekedés, ám az erről szóló javaslatot még nem találta közgyűlés jövő évi munkatervében.

Karácsony Gergely erre adott válaszában csupán annyit közölt, hogy a 14 éven aluliakat érintő díjmentesség bevezetéséhez szerinte jogszabálymódosításra van szükség, amit ő már kezdeményezett is a kormánynál.

A közgyűlés döntése alapján viszont az éppen állást kereső munkanélküliek örülhetnek, mert az álláskeresés idejére mostantól ingyen utazhatnak a BKV járművein.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a budapesti helyi menetrend szerinti közösségi közlekedési személyszállítást a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők díjmentesen vehetik igénybe januártól.

Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására - a főváros kormányhivatalával együttműködésben - új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani. A díjmentes bérletet január elsejével vezetik be.

A napirend vitájában Ughy Attila (Fidesz-KDNP) arról kérdezte a városvezetést, hogy az álláskeresőknek kiadott igazolás nem teremt-e majd lehetőséget a visszaélésekre. Erre válaszul elhangzott, hogy a bérletet havonta kell majd megújítaniuk az azt igénybe vevő álláskeresőknek.

A nyugdíjasoknak beígért fűtéstámogatás sincs napirenden

De messze nem csupán a 14 éven aluli gyermekeknek megígért ingyenes közösségi közlekedés az egyetlen egyáltalán nem teljesített ígérete a nemrég megválasztott balliberális fővárosi vezetőnek. Többek között a húszezer forintos fűtéstámogatási ígéretét sem sikerült eddig betartania még az ellenzéki összefogás politikusának.

A választási kampányban Karácsony még azt ígérte, hogy megválasztása esetén bevezeti a fűtési szezononkénti húszezer forintos fűtési támogatást, amit a nyugdíjasok és a rászoruló nagycsaládosok kapnának. Eddig azonban ezt a konkrét ígéretet sem sikerült napirendre vennie az új városvezetésnek.