Belföld

Vörösiszapper: megrázó képeket vetített az ügyész

A Mal Zrt. egykori vezetőinek védői mindenbe belekapaszkodnak, hogy megakadályozzák a jogerős döntést, most éppen egy eljárási hibára hivatkoznak

Megkezdődött tegnap a vörös­iszap-per megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása a Győri Ítélőtáblán. Fejes Péter ügyész vádbeszéd helyett egy megrázó, hatperces diafilmet vetített le a bírói tanácsnak, a dokumentummal a vörösiszap pusztítását kívánta illusztrálni.

Vörösiszapper: megrázó képeket vetített az ügyész
A tragédia elszenvedői immár kilenc éve várják, hogy megnevezzék a felelősöket
Fotó: MH

A diafilmben feltűntek olyan borzalmas képkockák, amelyeken a kilenc évvel ezelőtti katasztrófa során
elhunyt emberek láthatók ott, ahová a vörös áradat sodorta testüket.

Az ügyész vádbeszédét a vádlottak védőinek perbeszéde követte. Pál Helga, a másodrendű vádlott D. József védője a Győri Törvényszék megismételt eljárásban hozott elsőfokú ítéletének elsődlegesen hatályon kívül helyezését, másodlagosan a megváltoztatását, illetve védence felmentését kérte a táblabíróságtól.

Arra hivatkozott, hogy a megismételt elsőfokú eljárást levezető bírói tanács elnöke nem rendelkezett az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének kijelölésével, pedig a régi büntetőeljárásról szóló törvény szerint a vörösiszap-per a közveszély­okozás vádja miatt e törvény hatálya alá tartozik, amelyik ilyen kijelölést kívánt meg.

A tegnapi tárgyalási nap során minden védő elmondta perbeszédét, ma az ügyészi és ügyvédi viszontválaszra kerül sor, valamint a vádlottak szólhatnak az utolsó szó jogán. Ezt követően a bíróság ítéletet hirdethet vagy későbbi időpontot tűzhet ki az ítélethirdetésre.

A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át a X. számú vörösiszap-tározó fala, a kiömlő lúgos áradat összesen tíz ember halálát okozta, elöntött több települést, házakat, közműveket  rongált meg, szántóföldeket, élővize­ket mérgezett meg.   A Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett 2016-ban, másodfokon a Győri Ítélőtábla azonban új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el. Idén februárban a Győri Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban a vádlottak közül tízet elítélt, ötöt felmentett. Az elsőrendű vádlott, Bakonyi Zoltán, a katasztrófáért felelős Mal Zrt. korábbi vezérigazgatója két és fél év hónap fogházbüntetést kapott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom