Belföld

Iskolaérettségi szabályok miatt aggódnak a szülők

Zsúfoltságot okozhat jövőre a sok első osztályos – vélik a panaszosok

Vizsgálatot indított az ombudsman az új beiskolázási szabályok „túl gyors” bevezetésével kapcsolatos szülői panaszok nyomán.

Iskolaérettségi szabályok miatt aggódnak a szülők
Kozma Ákos ombudsman azt tudakolja, hány gyermeket érinthet a változás
Fotó: Facebook

Az iskolaérettségre vonatkozó szabályok megváltozása miatt már húsz egyéni panaszbeadvány érkezett az ombudsmani hivatalhoz – derült ki Kozma Ákosnak, az alapvető jogok országgyűlési biztosának válaszából, amelyet Szél Bernadett független képviselő írásbeli kérdésére adott. Kozma Ákos tájékoztatása szerint a panaszos szülők túl gyorsnak tartják a hat éves kortól kötelező iskoláztatás szigorításának bevezetését, úgy vélik, emiatt zsúfoltság alakulhat ki az első osztályokban, és nem lehet majd kellően differenciálni a hat, hét vagy esetleg nyolc éves beiskolázottak között lévő fejlődésbeli különbségek miatt. Kifogásolták továbbá, hogy bár a felmentési kérelmeket január 15-iglehet benyújtani, az engedélyező hatóság kijelöléséről a kormány még nem rendelkezett. A szülők attól is tartanak, hogy a bizonytalanságok és a szabályozás bonyolultsága a hatósági döntések elhúzódásához vezethet. Az ombudsman tudatta: átfogó vizsgálatot indított, és megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkárát. A biztosi hivatal vizsgálja, hogy a változtatás várhatóan hány gyereket érint, s a tárca milyen intézkedéseket tervez az első osztályosok létszámának növekedése miatt.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár lapunknak szeptemberben elmondta, a beiskolázással kapcsolatos feladatokat a kormányhivatalok és az Oktatási Hivatal (OH) látja majd el. „A benyújtott felmentési kérelem alapján kerülhet sor annak vizsgálatára, mi az indoka annak, hogy még mindig az óvodában kellene maradnia a gyermeknek. Ha sajátos nevelési igényű, akkor a hivatal nem fog újabb vizsgálatokat folytatni, hiszen azt a szakértői bizottság már megtette. Más esetekben a szakmai érveket az OH az adott óvoda bevonásával tudja majd egyeztetni. Ha a szakmai anyagok ezt alátámasztják, akkor a kérelem támogatható, ezért maradt meg a felmentés lehetősége” – magyarázta az államtitkár. Egyébként már a jogszabály vitája alatt kiderült, szó sincs arról, hogy minden hatéves gyermeket első osztályba kényszerítenének az érintett óvódapedagógusok és szülők megkérdezése nélkül, csak a felmentési eljárás szigorodhat. Ennek oka, hogy az iskolakezdés területén az elmúlt években eltérő intézményi gyakorlatok alakultak ki, a minisztériumhoz érkező jelzések alapján sok gyermeket indokolatlanul tartottak vissza az óvodában.

Lapunk megkérdezte az Emmit az ombudsmani vizsgálatról, mire azt válaszolták, hogy a tárca még nem kapta meg a biztosi megkeresést, ugyanakkor álláspontjuk szerint „az ügyben egy még el sem indult eljárás kapcsán a szokásos ellenzéki hangulatkeltés zajlik”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom