Belföld

Borkai kilép a Fideszből

Információink szerint a Bakuban tartózkodó Orbán Viktor kormányfő a Fidesz választmányának elnökét, Kövér Lászlót és a párt alelnökét, Kubatov Gábort kérte fel, hogy konzultáljon Borkai Zsolttal, Győr vasárnap újraválasztott polgármesterével.

Borkai kilép a Fideszből
Borkai Zsolt
Fotó: MH

A konzultációkat követően Borkai Zsolt kedden bejelenti, hogy lemond fideszes tagságáról.

Mint ahogyan arról vasárnap már beszámoltunk, Orbán Viktor a szavazás napján azt mondta, aznap a győriek mondanak véleményt Borkairól, másnap pedig ő maga.

A miniszterelnök, ígéretéhez tartva magát, felkérte Kövért és Kubatovot, hogy konzultáljanak Borkaival Budapesten, a Fidesz székházában.

Információink szerint a Fidesz vezérkara levonta a tanulságot a Borkai nevével fémjelzett botrány kapcsán, megállapítva, hogy a győri polgármester viselkedése túlment minden határon. A Fidesz vezetőségében többen is úgy ítélték meg, hogy a Borkai-történet morálisan vállalhatatlan, ráadásul a körülötte kialakult botrány összezárta az ellenzéket is a választásokon.

Kósa Lajos az ATV-ben hétfő koraeste megerősítette a találkozó megtörténtét, melyen állítása szerint ő maga is részt vett, de részleteket nem árult el. Hollik István kormányszóvivő a HírTV esti műsorában megerősítette, hogy Borkai kilép a Fideszből, de azt is hozzátette, hogy polgármester marad. Ezt azzal indokolta, hogy mégiscsak így döntöttek a győriek. A kilépésre szerinte azért van szükség, hogy „a Fidesz-KDNP megőrizze morális integritását”.