Belföld

Nemesi Pál: Meg fog épülni Szegeden a tizenhét éve ígérgetett Tisza-híd!

Az egészségügyi programom egyik alapvetése, hogy Szeged városvezetésének – a jelenlegi ellenségeskedést félre téve – kooperálnia kell az egyetemmel a jobb egészségügy érdekében – hangsúlyozta a független polgármesterjelölt

A gazdaság fejlődése nélkül Szeged nem tud előbbre lépni – fejtette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Nemesi Pál független, az önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP támogatásával induló polgármesterjelölt. A zöldmezős ipari park mellett fontosnak nevezte az együttműködést a Vajdasággal, ami feltétele annak, hogy Szegedből régiós gazdasági központ váljon.

Nemesi Pál: Meg fog épülni Szegeden a tizenhét éve ígérgetett Tisza-híd!
Nemesi Pál: A gazdaság fejlődése nélkül Szeged nem tud előbbre lépni
Fotó: Katona László

– A szegediek számára a csúcsforgalmi időszakokban állandósuló dugók közepette az egyik régi megoldandó kérdés a harmadik Tisza-híd megépítése. Ebben Botka László tizenhét éve – sokáig kormánypárti városvezetőként is – képtelen volt bármit elérni. Mit tud tenni a híd ügyében?

– Hetek óta folyamatosan tárgyalok, lobbizom, dolgozom annak érdekében, hogy a szegedieknek végre legyen harmadik hídjuk. Ez csakis a magyar kormánnyal való együttműködésben lehetséges, ami az elmúlt ciklusban gyakorlatilag zéró volt. Ahogy Gyopáros Alpár, a Modern Városok Program kormánybiztosa kifejtette: menedzser típusú polgármesterre van szükség az államilag finanszírozott projektek megvalósításához, a jelenlegi polgármester, Botka László által tanúsított dacos elzárkózás nem segítette az ügyet. A híd kapcsán rengeteg tárgyaláson vagyunk túl, s már az előkészítési fázisnál tartunk, a következő ciklusban meg fog épülni a tizenhét éve csak ígérgetett híd.

– Sokan úgy érzik, hogy más településekkel összevetve Szeged lemaradt a fejlődésben. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként is milyen lehetőségeket lát a helyi munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre?

– Szükség van egy új, zöldmezős ipari parkra, anélkül nem tudunk hazai vagy nemzetközi vállalatokat fogadni. A német Thyssenkrupp például Pécsen épít gyártóüzemet, mert a kiszemelt területen, nevezetesen az ELI Lézerközpont környezetében nincs előkészítve az az infrastruktúra, és nem áll rendelkezésre annyi energia, amennyit a gyártóüzem igényelne. Szegeden jelenleg nem adott minden feltétel ahhoz, hogy egy befektető cég egy év alatt megvalósíthassa terveit. A zöldmezős ipari park mellett fontos az együttműködés a Vajdasággal. A napokban járt nálam Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, ha minden jól megy vasárnap, régiós gazdasági központot faragunk Szegedből.

– Sokan már túl vannak az aktív munkáséveken. Milyen önkormányzati lehetőségeket lát a szegedi nyugdíjasok életkörülményeinek javítására?

– Egy település színvonalát jellemzi, mennyiben viseli gondját az időskorú vagy beteg embereknek. Az egészségügyi programom egyik legfontosabb alapvetése, hogy Szeged városvezetésének – a jelenlegi ellenségeskedést félretéve – kooperálnia kell az egyetemmel egy jobb egészségügy érdekében. Támogatni fogjuk a háziorvosok eszközbeszerzését, hogy egyes vizsgálatokat már helyben elvégezhessenek, gesztusértékű lépésként teljes mértékben mentesítenénk őket az iparűzési adó alól. A sorban állás megfelelő informatikai háttérrel, szervezéssel jelentősen csökkenthető lesz. A gyógyszerek házhoz szállításával a rászorulóknak időt, kényelmetlenséget lehetne megspórolni, az egyedül élő idősek számára vészhívórendszert is működtetnénk. Botka László és csapata nemrégiben megpróbálta eladni az az önkormányzati tulajdonban álló egykori egyes kórház épületét, mi ezt megmentenénk, és időskori ellátó központtá alakítanánk.

– A szegedi városháza portálját és ingyenes újságját közpénzből, az adófizetők pénzéből tartják fenn, mégis példátlanul elfogult, a kormányzattal és kormánypárti támogatású jelöltekkel szemben lejárató, gyakran mocskolódó kampányt folytat. Mi erről a véleménye?

– Sportember vagyok, amióta az eszemet tudom. Hiszek a fair play íratlan szabályaiban, az üzletben és a közéletben egyaránt. Eljött az ideje egy újfajta politizálásnak, egyben eljött az ideje annak, hogy bizonyos dolgokat, jelenségeket száműzzünk a közéletből. A városi közpénzből fenntartott kampánymédia hónapok óta ontja a hazugságokat, álhíreket, rágalmazásokat. Minél szorosabb versenyt jósolnak a közvélemény-kutatók, annál jobban beindul a sárdobálás, lejáratás. Én ebben nem vettem részt, ezután sem fogok. Arra kérem mindkét oldal jelöltjeit, aktivistáit, járjunk el a sportszerűség szabályai szerint a hétvégén. Sőt, arra kérek minden szegedit, hogy ne dőljön be a politika és a média gyűlöletkeltésének, ne haragból, hanem józan megfontolásból szavazzon vasárnap.

– Megválasztása esetén első munkanapján mivel kezdi teendőit?

– Kinyitjuk a városháza kapuit. Egy olyan szegedi városvezetés az álmom, amely minden szegedi felé nyitott, legyen az illető bal vagy jobboldali. Ehhez viszont az kell, hogy minél többen menjünk el szavazni október 13-án.

Kapcsolódó írásaink